Nieuws/Binnenland
2069304
Binnenland

Wat vinden onze vloggers van de examens?

Tevreden, tot het lezen van de antwoorden...

Rens Wildschut, Gerlinde Back en Jelle Rigter (vlnr)

Rens Wildschut, Gerlinde Back en Jelle Rigter (vlnr)

Het examen Engels (vmbo kb) stond vanmiddag voor Telegraaf-vloggers Melanie en Rajjan op het programma. Melanie is redelijk positief, maar Rajjan wat minder. Vwo’ers hadden vandaag Duits en biologie op het examenrooster.

Rens Wildschut, Gerlinde Back en Jelle Rigter (vlnr)

Rens Wildschut, Gerlinde Back en Jelle Rigter (vlnr)

Onze vwo-vloggers Valentijn en Tijn vonden biologie best redelijk gaan. „Ik was tevreden tot ik de antwoorden ging bekijken. Ik heb heel vaak leuke antwoorden verzonnen die in de verste verte niet lijken op het juiste antwoord”, zegt Valentijn. Tijn is redelijk positief over het examen Duits, terwijl de kandidaten Rens en Jelle kandidaten op het Comenius College in Hilversum het aan de moeilijke kant vonden.

Ook hun docente Gerlinde Back van het Comenius spreekt van „pittige teksten.” Volgens Back zijn de teksten over ’sport als product’ en ’vrouwelijke comedians’ de moeilijkste. „Echt lastig hoor. Ik moest zelf ook even goed kijken. Waar ik bang voor ben is dat er veel fouten worden gemaakt bij ’Kohle’. Ik vrees dat veel kandidaten denken dat het over kolen gaat, maar het is ’slang’ voor geld.”

Goedkoop of duur woordenboek

Rens Wildschut en Jelle Rigter hebben vooral heel veel woorden opgezocht. „Kohle, Probanden, bissig; ik bleef dat woordenboek maar pakken”, zegt Rens. Probanden - proefpersonen - stond niet in zijn goedkopere kleinere woordenboek. Maar wel in het uitgebreidere Van Dale woordenboek van hun docente Back.

Is het eigenlijk wel helemaal eerlijk dat als je een uitgebreider woordenboek hebt, je een grotere kans hebt dat je examen beter maakt omdat er meer in de vinden is? Back: „Goede vraag. We kunnen de leerlingen niet verplichten om zulke dure woordenboeken aan te schaffen. Ik heb de mijne uitgeleend, maar dat kan maar aan één persoon. De leerlingen die ik heb gesproken, moesten allemaal veel opzoeken.”

Het woord dat Rens en Jelle ook niet konden vinden: geangelt. Hun docente: „Dan moet je naar het werkwoord kijken, dat is angeln. En als je dat opzoekt, zie je dat het vissen betekent. Ik hoop wel dat jullie een voldoende hebben, want ik geeft jullie al vanaf de derde Duits”, spreekt ze de vrienden toe.

Bekijk verder het videodagboek waarin vloggers Valentijn en Tijn naar de dierentuin gaan om zich voor te bereiden op biologie. Melanie beseft opeens dat ze haar vrije tijd toch beter had kunnen gebruiken om wat meer te leren. Ook op het YouTube- en Facebook-kanaal van de Telegraaf zijn onze vloggers elke dag te zien tijdens de eindexamens.