Nieuws/Binnenland
2069445433
Binnenland

Rob Jetten leest haattweets voor op dag tegen homofobie

DEN HAAG - Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 grijpt de Internationale Dag tegen Homofobie aan om op een persoonlijke en indringende wijze duidelijk te maken hoeveel homohaat hij online over zich krijgt uitgestort. In een persoonlijke video op Twitter en Instagram leest hij een selectie van de haatberichten die hij krijgt hardop voor.

„Kankerhomo. Achterlijke flikker. Vieze pisnicht. Sommige mensen vragen zich af of zo’n internationale dag tegen homofobie echt nodig is. Oordeel zelf”, schrijft Jetten als inleiding bij de video. Hij krijgt op Twitter digitale steun van verschillende partijgenoten en bekende Nederlanders.

Tekst gaat door onder de tweet.

Claudia de Breij reageert met de tweet: „Ik gun het de haters niet de lesbo-fobe onzin die ik soms in mijn timeline krijg voor te lezen, maar het is goed dat Rob Jetten het hier zichtbaar maakt. Homo- en trans-haat (fobie vind ik onzin, we zijn niet eng) moet worden bestreden.”

Partijleider Lodewijk Asscher van de PvdA noemt de inhoud van de video weerzinwekkend. „Goed dat je dit laat zien, helaas is het nodig. Tegen de alledaagsheid van de haat”, reageert Asscher. Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) besteedt in het algemeen aandacht aan het thema. „De dag tegen homofobie en transfobie wordt op 17 mei wereldwijd gevierd. En niet zomaar: op deze datum in 1990 besloot de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de officiële lijst met ziektes te schrappen. Daarom ook vandaag weer benadrukken we het belang van LHBTI-emancipatie!”, aldus Van Engelshoven.

COC Midden-Nederland roept mensen op om zondag massaal de regenboogvlag uit te hangen. „Dit jaar belangrijker dan ooit. Nederland is weer twee plekken gezakt op de lijst van veilige LHBTI+ landen en veel niet-hetero’s durven nog steeds niet hand-in-hand over straat te lopen”, meldt de belangenvereniging.

De regenboogvlag wappert bij een aantal overheidsgebouwen. Onder meer bij het ministerie van Financiën werd de vlag zondag gehesen, maar ook bij de Nederlandse ambassades in onder meer België, Frankrijk en Kroatië, zo laten de overheidsorganisaties op sociale media zien. In Weert hangen verschillende LHBTI-vlaggen op de Markt. Pride Amsterdam heeft banieren geplaatst op de plek waar afgelopen maand een homokoppel tot twee keer toe is belaagd.