Nieuws/Binnenland
2069506
Binnenland

Zwijgende juwelendief bekent in rechtszaal vanwege ramadan

Den Haag - Een 21-jarige Hagenaar is dinsdag tijdens de behandeling van een flinke laptop-roof tot een opvallende beslissing gekomen. Ramazan Y., die zich eerder beriep op zijn zwijgrecht, bedacht zich op het laatste moment en bekende niet alleen het stelen van laptops, maar ook een brutale beroving van juwelierszaak 't Goudmijntje in Den Haag.

Dat meldt Omroep West. De 21-jarige Hagenaar werd verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van 55 laptops van een middelbare school in de Schilderswijk. Op beveiligingsbeelden was te zien dat één van de daders zijn middelvinger opstak naar de camera. Door een tip kwam de politie uit bij verdachte Ramazan Y.

Tijdens de behandeling van de zaak wilde hij eerder niets verklaren. Ook dinsdag leek hij weinig spraakzaam. Het was dan ook een verrassing dat Y. zich, nét voordat de officier van justitie zijn strafeis bekend zou maken, bedacht. Plots bekende hij niet alleen betrokkenheid bij de laptop-roof, maar ook gaf hij toe in april 2017 mee te hebben geholpen aan de brutale roof van een juwelierszaak in Den Haag.

Daar sloegen enkele mannen op klaarlichte dag de ruiten van de winkel in met hamers. Tussen het winkelend publiek in liepen ze de zaak in en trok één van de mannen nog een ketting van de nek. Ze gingen er op gestolen scooters vandoor.

Wat zijn rol precies was, wilde Y. niet zeggen nadat hij met zijn opmerkelijke biecht kwam. Wel had hij een duidelijke reden, zo beweerde de advocaat. „Mijn cliënt vindt dit een goed moment om schoon schip te maken”, zei zij volgens Omroep West.

Y. zei zelf: „Ik moet eerst op de blaren zitten. Daarna ga ik mijn leven een nieuwe richting geven.” De officier van justitie was niet erg onder de indruk van de verklaring, die hij ook niet erg helder vond. „Mijnheer probeert nog snel even zijn hachje te redden...”, aldus de officier. Vervolgens eiste hij een celstraf van 30 maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen de Hagenaar.