Nieuws/Binnenland
2069692869
Binnenland

Verdachte fatale steekpartij in Amsterdamse Pijp ’hoorde stemmen’

AMSTERDAM - De 30-jarige Mustapha S. uit Amstelveen hoorde verschillende stemmen toen hij in mei vijf mensen neerstak in de Pijp in Amsterdam. De verdachte is nog steeds psychotisch, verklaarde zijn advocaat Nienke Hoogervorst donderdag in de rechtbank in Amsterdam tijdens een eerste inleidende zitting. Een psychiater en een psycholoog doen momenteel onderzoek of er sprake is van een psychische stoornis.

Het OM verdenkt S. van het neersteken van vijf mensen op vrijdagavond 21 mei in de omgeving van de Ferdinand Bolstraat. Een 64-jarige man uit Amsterdam stierf aan zijn verwondingen. Vier slachtoffers, tussen de 21 en 28 jaar oud uit Amsterdam en Haarlem, werden overgebracht naar het ziekenhuis. Een zesde slachtoffer kwam er uiteindelijk ongedeerd vanaf.

Hoogervorst vertelde dat haar cliënt S., die donderdag niet bij de zitting aanwezig kon zijn, in aanloop naar 21 mei kampte met depressieve klachten. Aanvankelijk waren die klachten nog beheersbaar. „In april hoorde hij stemmen en kreeg hij het idee dat iemand met hem meekeek”, vertelde Hoogervorst over het ziektebeeld. „Hij ging naar de huisarts, die hem vertelde dat hij te hard werkt en te weinig slaapt en gaf hem slaapmedicatie mee.”

Drie stemmen

De man meldde zich ook bij de GGZ en kreeg medicatie voor zijn psychische klachten. Hoogervorst: „Dan hoort hij nog drie stemmen in plaats van zeven.” Volgens Hoogervorst is er „veel te weinig aandacht geweest voor zijn situatie en lijkt de ernst van zijn situatie allerminst onderkend.”

Na een verblijf in Egypte werden de klachten heviger, vertelde Hoogervorst. Maar een herhaalrecept voor de medicatie werd volgens haar niet verstrekt omdat zijn dossier gesloten was. „Zijn moeder belde in paniek met de GGZ.”

S. herinnert zich niets van de gewelddadige steekpartij. Onlangs kreeg hij te horen wat hij heeft gedaan. Hij heeft volgens Hoogervorst gezegd: „Het doet me het ergste pijn dat ik mensen pijn heb gedaan.” De raadsvrouw omschreef hem als een ernstig zieke man die onlangs wederom een suïcidepoging heeft gedaan. „Zijn familie zit er helemaal doorheen, net als Mustapha.”

Hoogervorst vertelde ook hoe nietsvermoedende slachtoffers de steekpartij hebben beleefd, waarbij „vanuit het niets geweld is toegepast, zo snel en onverwachts ging het.” De slachtoffers en getuigen omschreven S. alsof hij bezeten was.