Nieuws/Binnenland
2069800
Binnenland

ProRail komt met campagne

Oudere vindt ov doodeng

Utrecht - Een derde van alle 70-plussers heeft moeite om met het openbaar vervoer te reizen. Ze zijn bang in hectische stations en op drukke overwegen. Toch moet ruim 60% regelmatig met bus en trein op pad. Velen zijn afhankelijk van het ov, maar 6% durft helemaal niet meer de deur uit.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar/Nipo onder ouderen. Spoorbeheerder ProRail lanceert vandaag de campagne ’samen veilig onderweg’ met tips en voorlichting om drempels voor senioren zoveel mogelijk weg te nemen. Uit de steekproef komt duidelijk naar voren dat het ov te druk en complex is geworden voor veel ouderen. „Ze zien op tegen chaotisch gedoe.”

Ze schrikken van alarmbellen op de spoorovergang. Ze zijn doodsbenauwd om met hun mobiele hulpmiddelen vast te zitten tussen de rails. En ze haten de ’gevaarlijke’ roltrappen en perrons op stations. Vaak vallen ze, met kans op letsel, aldus het rapport.

Beperkingen

„Het is belangrijk dat ook ouderen en reizigers met beperkingen zich veilig voelen en eenvoudig gebruik kunnen maken van het ov. Dat heeft onze volle aandacht. Zo brengen we veiligheidsmarkeringen aan op perrons en maken we de ondergrond stroef om uitglijden te voorkomen. Ook zorgen we dat de loopstromen zoveel mogelijk obstakelvrij zijn”, zegt ProRail-baas Pier Eringa in een reactie.

Ook zijn op de meeste grote stations volgens hem liften geïnstalleerd. „Aanvankelijk zouden alle stations in 2030 voor iedereen die slecht ter been is toegankelijk moeten zijn. Maar dat gaan we sneller doen. Bijvoorbeeld met de vormgeving van (rol)trappen, inclusief leuningen en extra contrasten, zoals gele platen om ouderen te attenderen op begin en einde”, aldus Eringa.

Kwetsbare reizigers

Daarnaast zijn er volgens hem allerlei manieren van toezicht met camera’s en assistenten om in geval van nood kwetsbare reizigers snel te kunnen assisteren. Ook de bewegwijzering wordt verbeterd en op drukke overwegen worden al praktijkproeven gedaan met een ’oversteekhulp’.

Het onderzoek geeft aan dat vier op de tien senioren van 70 tot 85 jaar de almaar toenemende drukte in trein, bus, metro en tram als steeds lastiger ervaren. Wie met een rolstoel, rollator, trolley of bagage moet reizen, ziet daar vaker tegenop. Het ov-gebruik en het passeren van een overweg worden ’spannend’ en soms ’onveilig’ genoemd. Er is sprake van grote onzekerheid, is de conclusie.