Nieuws/Binnenland
2070224764
Binnenland

Tien zalen in Amsterdam mogen meer dan 30 man binnenlaten

Carré is een van de tien.

Carré is een van de tien.

AMSTERDAM - Tien culturele instellingen in Amsterdam krijgen een ontheffing voor de coronamaatregel dat ze ten hoogste 30 mensen tegelijk mogen ontvangen. Onder de instellingen zijn Carré, het Concertgebouw, ITA, Paradiso, Muziekgebouw aan het IJ en de Kleine Komedie. Zij mogen maximaal 250 bezoekers per programma binnenlaten, die wel 1,5 meter afstand moeten kunnen houden. De ontheffing geldt tot 19 oktober.

Carré is een van de tien.

Carré is een van de tien.

Volgens burgemeester Femke Halsema, als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, gaat het om culturele instellingen die van groot internationaal, nationaal of regionaal belang zijn en een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur.

Volgens Halsema kan er volgende week eventueel nog een instelling bijkomen, maar is het niet zo dat alle instellingen nu een verzoek kunnen indienen. „Ik realiseer me de willekeur, maar het blijft lastig, zeker met de hoeveelheid instellingen die wij hebben”, zei ze in de gemeenteraad.

Ze legde uit dat er is gekozen voor zalen die in de huidige 1,5 meter-situatie een minimale capaciteit van 100 bezoekers hebben. Halsema noemde dat „een redelijke ondergrens. Alle instellingen die er minder hebben, kunnen relatief makkelijk afschalen naar 30 personen.”

De veiligheidsregio zegt te snappen dat de maatregel pijnlijk is voor de culturele instellingen die achter het net vissen, maar tekent erbij aan: „Het rijk en de regio hopen erger te voorkomen door nu in grijpen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames dat nu wekelijks verdubbelt, moet worden teruggebracht.” De veiligheidsregio spreekt met het kabinet over extra financiële compensatie, bovenop de bestaande regelingen voor de cultuursector.

De Ziggo Dome krijgt geen ontheffing, tot onvrede van directeur commerciële zaken Danny Damman. Culturele instellingen „die van groot internationaal, nationaal of regionaal belang zijn en een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur” zijn de uitzondering op de regel. Damman vindt het opmerkelijk dat de Ziggo Dome, een van de grootste evenementenlocaties van het land, hier niet bij hoort. „Ik heb moeite met die criteria”, zegt hij. „We doen er alles aan om door te kunnen en hebben alles de laatste tijd uitstekend geregeld. We hebben bewezen dat het kan.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd