Nieuws/Binnenland
2070675027
Binnenland

’’Troostmeisjes’ leverden Koninklijk Huis miljoenen op’

Voormalige troostmeisjes eisen erkenning van hun leed bij een protest in Den Haag in 2007.

Voormalige troostmeisjes eisen erkenning van hun leed bij een protest in Den Haag in 2007.

AMSTERDAM - Het Koninklijk Huis en de Nederlandse staat zouden hebben geprofiteerd van het geld dat door zogenoemde troostmeisjes in Japanse dwangbordelen is verdiend. Dat heeft het onderzoeksplatform Follow The Money zaterdag bekendgemaakt. Naar schatting gaat het om zo’n 156,5 miljoen euro.

Voormalige troostmeisjes eisen erkenning van hun leed bij een protest in Den Haag in 2007.

Voormalige troostmeisjes eisen erkenning van hun leed bij een protest in Den Haag in 2007.

Zo’n 70.000 jonge vrouwen, ’de troostmeisjes’, werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tussen 1942 en 1945 onder dwang aan het werk gezet in leger- en marinebordelen. Met het geld dat ze daarmee verdienden financierde Japan de oorlog, zo ontdekte de Nederlandse inlichtingendienst NEFIS kort na de Japanse overgave. Dit onderzoek werd nooit volledig openbaar gemaakt, waardoor dit lang onduidelijk was.

Het geld werd dagelijks gestort bij de oorlogsbanken van Nederlands-Indië: de Bank of Taiwan en de Yokohama Specie Bank. De Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), met de Nederlandse staat en het Koninklijk Huis als grootaandeelhouders, blijkt volgens Follow The Money van het stoppen van die banken geprofiteerd te hebben. Het onderzoeksplatform zegt dat het „met een conservatieve schatting (alleen de stortingen van de laatste drie maanden voordat Japan capituleerde) gaat het om 25,76 miljoen gulden. Geïndexeerd over de periode 1945-2021 komt dat neer op ruim 156,5 miljoen euro.”

Onbelast uitgekeerd

Koning Willem I bezat 4000 aandelen bij de NHM, die vervolgens naar prinses Wilhelmina, koningin Juliana, prins Bernhard en de vier prinsessen gingen. Het dividend per koninklijk aandeel, dat door de liquidatieopbrengst van de Japanse oorlogsbanken behoorlijk in waarde is gestegen, is destijds bij uitzondering onbelast uitgekeerd.

De Rijksvoorlichtingsdienst en de woordvoerders van Financiën en van Algemene Zaken hebben aan Follow The Money laten weten dat „wij niet hebben kunnen verifiëren wat er met het genoemde bordeelgeld gebeurd is en wie daarvan op de hoogte zou kunnen zijn.”

’Nader onderzoek’

Directeur Rocky Tuhuteru van de Stichting Pelita wil nog geen standpunt innemen over het verhaal van Follow The Money. Pelita biedt betrokkenen bij de oorlog met Japan begeleiding en hulp aan. „Wij kunnen pas een standpunt innemen als er nader onderzoek is gedaan naar de geldstromen”, laat Tuhuteru via een zegsman weten.

Die wijst er op dat zeker 95 procent van de troostmeisjes Koreaanse en Indonesische vrouwen waren. „Slechts een klein deel van de troostmeisjes was Nederlands-Indisch of Nederlands.”