Nieuws/Buitenland
2070699511
Buitenland

’Amerikaanse veteranen redden 500 Afghanen uit Kabul tijdens geheime operatie’

Amerikaanse militairen tijdens de evacuatie op het vliegveld van Kabul.

Amerikaanse militairen tijdens de evacuatie op het vliegveld van Kabul.

NEW YORK - Amerikaanse militaire veteranen die allemaal in Afghanistan hebben gediend, hebben in een zelf uitgevoerde geheime operatie in nachtelijk Kabul Afghanen gered die groot gevaar zouden lopen door de machtsovername door de Taliban. Nieuwszender ABC heeft met leden van de groep vrijwilligers gesproken. Die omschreven het als een „ultieme reddingsoperatie.”

Amerikaanse militairen tijdens de evacuatie op het vliegveld van Kabul.

Amerikaanse militairen tijdens de evacuatie op het vliegveld van Kabul.

De veteranen vormden officieel geen onderdeel van de Amerikaanse strijdmacht in Kabul en waren dus op eigen risico op pad door de pikdonkere Afghaanse hoofdstad. Ze hebben wel in samenspraak met de Amerikaanse troepenmacht en de ambassade in Kabul gehandeld. Bij de geheime acties waren ook voormalige leden van de geheime dienst en hulpverleners in Afghanistan betrokken.

Operatie ’Pineapple Express’

De groep heeft de operatie ’Pineapple Express’ (Ananas Express) gedoopt en noemt zichzelf de ’Task Force Pineapple’. De initiatiefnemer en commandant van de hele operatie was een gepensioneerde ’groene baret’, kolonel Scott Mann, voormalig commando bij het Amerikaanse leger.

Ze hebben naar eigen zeggen de mensen met kleine eenheden en telkens in kleine groepjes naar het door de VS beheerste vliegveld van Kabul gebracht. Het zou in de ultieme reddingsacties in de nacht van woensdag op donderdag gaan om zeker vijfhonderd mensen onder wie voormalige leden van speciale eenheden van de Afghaanse strijdkrachten en hun families. Er waren woensdag echter al meer dan 130 mensen door deze vrijwilligers naar de luchthaven gesluisd.

De particuliere reddingsactie is begonnen nadat kolonel Mann half augustus kort na de inname van Kabul door de Taliban, wanhopige boodschappen kreeg van een voormalige Afghaanse commando met wie hij strijd had geleverd en die nog steeds op een speciaal visum voor de VS wachtte. De Afghaan was onderdeel geweest van een Amerikaans commandoteam dat jaren op Talibanleiders heeft gejaagd en de Taliban weten dat. Ze dreigden hem daarom te doden. Mann besloot te proberen hem uit het land te smokkelen. Het werden er uiteindelijk honderden met de ’Pineapple Express’ berichtte ABC.