2071241
Binnenland

Woonsector en overheid: sneller en meer huizen bouwen

Door de economische groei worden er steeds meer huizen gebouwd.

Door de economische groei worden er steeds meer huizen gebouwd.

Den Haag - De overheid en vertegenwoordigers van de woon- en bouwbranche hebben afgesproken dat er sneller en meer huizen gebouwd moeten worden dan tot nog toe was ingepland. Dat staat in de Nationale woonagenda.

Door de economische groei worden er steeds meer huizen gebouwd.

Door de economische groei worden er steeds meer huizen gebouwd.

Die agenda is vandaag ondertekend door alle partijen. Ze willen de huidige woningnood te lijf gaan en hebben daarvoor gezamenlijke doelen op papier gezet.

Het is voor het eerst dat zulke afspraken gemaakt worden met de hele sector. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) doopt het ’een monsterverbond’. Onder meer Aedes, Bouwend Nederland, IVBN, NEPROM, NVB-Bouw, NVM, Vastgoed Belang, Vereniging Eigen Huis, Woonbond en het Rijk zetten hun handtekening.

Gezamenlijk fonds

Er wordt onder meer onderzocht of er een gezamenlijk fonds opgericht kan worden waarmee oude bouwgrond, zoals industrieterreinen, kan worden omgetoverd tot bruikbare plekken voor nieuwbouw.

In de agenda staan veel doelen en goede voornemens maar nog weinig concrete plannen. Die moeten de komende tijd gemaakt worden. Tenminste twee maal per jaar gaan de partijen om tafel om de voortgang van hun afspraken te bespreken.

Problematische situaties aangepakt

De minister deed een ’hartenkreet’ over de excessen die ontstaan in de verhuur nu er zo veel woningnood ontstaat. In de deal staat daarover: „Problematische situaties op de woningmarkt moeten worden aangepakt, zoals excessen in de toeristische verhuur, malafide verhuurders en problematische vakantieparken.”

In de woonagenda wordt afgesproken dat er elk jaar 75.000 woningen bij moeten komen. In de afspraken staat daarover: „Voor de korte termijn zetten partijen in op het versnellen van bestaande bouwplannen. Met oog op de toekomst wordt bekeken hoe de plancapaciteit voor de bouw vergroot kan worden.” Het zal nog wel lastig worden om zo veel bij te bouwen. De sector ziet bijvoorbeeld dat er tekorten zijn aan ’handjes en heipalen’ waarmee al die huizen uit de grond gestampt moeten worden.