Nieuws/Binnenland
207125
Binnenland

Veel meer fouten met stemmen verkiezingen

DEN HAAG/AMSTERDAM - Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn veel meer fouten gemaakt met de stemmen dan alleen in Boxmeer. Dat blijkt uit een analyse van de Politieke Academie. De stichting, die analyses maakt voor politieke partijen en overheden, heeft in totaal bijna 14.000 verschillen gevonden tussen de officiële uitslagen en de eigen tellingen in de gemeenten. De academie zette tijdens de verkiezingen in maart bij alle gemeenten uitzendkrachten in om de stemresultaten in te zien.

Vorige week werd al bekend dat door een fout in Boxmeer 7600 stemmen niet zijn meegeteld in de uitslag. Maar er zijn bij veel meer gemeenten fouten gemaakt. De meeste afwijkingen waren met bijna 9000 in de kieskring Den Bosch, waar ook Boxmeer onder valt.

ZIE OOK: Tweede Kamer buigt zich over fouten verkiezingen

Volgens een woordvoerder van de academie hebben de fouten geen invloed op de zetelverdeling. „Maar het kan wel invloed hebben gehad bij de voorkeurstemmen. Iemand kan door de fouten nu net niet in de Kamer zijn gekomen of juist wel en er eigenlijk niet in horen. We pleiten er daarom voor bij de volgende verkiezingen niet meer handmatig te tellen”, zei de zegsman naar aanleiding van een bericht van de NOS.

’Oorzaken fouten achterhalen’

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil opheldering. Zij kaartte de kwestie-Boxmeer vorige week al aan in de Tweede Kamer. Een meerderheid schaarde zich achter haar wens voor een debat. „We moeten de oorzaken van deze fouten achterhalen. Hierover wil het CDA snel het debat voeren met de minister, zodat voor de komende verkiezingen aan verbeteringen gewerkt kan worden.”

Forum voor Democratie (FVD) noemt de fouten onacceptabel. FVD gaat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag in Tweede Kamer ter verantwoording roepen, twittert de partij.