Nieuws/Buitenland
2071304881
Buitenland

Amerikaanse minister: Noord-Korea schoot per ongeluk

WASHINGTON/SEOUL - Het communistische Noord-Korea heeft per ongeluk een paar schoten gelost richting Zuid-Korea. Dat is de inschatting van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo.

Het voorval vond plaats bij de zogenoemde gedemilitariseerde zone, het zwaarbewaakte grensgebied dat de twee vijanden op het Koreaanse schiereiland van elkaar scheidt sinds de Korea-oorlog (1950-1953). Er kwamen een paar schoten uit het noorden, aldus Pompeo. Hij denkt dat het waarschijnlijk per ongeluk is gebeurd.

De Zuid-Koreanen schoten terug. Maar voor zover bekend heeft het geen levens gekost, benadrukte de bewindsman. Volgens de Zuid-Koreanen werden meerdere kogels afgevuurd op een bewakingspost.

Geruchten rond Kim

Het incident komt in een periode van aanhoudende speculaties over de gezondheidstoestand van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Na meldingen in Aziatische media dat hij ernstig ziek en zelfs dood zou zijn, toonden Noord-Koreaanse staatsmedia beelden van Kim in actie op 1 mei bij de opening van een fabriek. Tientallen aanwezigen zouden de Grote Leider, al heeft hij een klein postuur, daarbij hebben toegejuicht.