Nieuws/Buitenland
207136
Buitenland

Honderden betogers opgepakt in Rusland

SINT-PETERSBURG - De Russische politie heeft maandag op meerdere plekken in het land honderden betogers opgepakt bij manifestaties tegen corruptie. Demonstranten scandeerden slogans als „Rusland zonder Poetin” en „Rusland zal vrij zijn”.

De drijvende kracht achter de protesten in steden als Sint-Petersburg, Novosibirsk, Omsk en Chabarovsk was oppositieleider Aleksej Navalni. De politie arresteerde de politicus vlak voor de betoging in Moskou buiten zijn woning in de Russische hoofdstad. Het weerhield zijn aanhangers er niet van alsnog de straat op te gaan.

’Illegale manifestatie’

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken meldde volgens persbureau TASS dat Navalni is aangehouden omdat hij via internet had opgeroepen tot een „illegale manifestatie”. De politicus had zondag plots besloten de door de gemeente goedgekeurde locatie aan te passen.

De gemeente Moskou had een plek buiten de centrumring aangewezen voor de betoging. Navalni wilde echter uitwijken naar de Tverskaja: een belangrijke verkeersader in de Russische hoofdstad. Hij besloot daartoe omdat hij zou worden tegengewerkt door de autoriteiten.

Meer dan 650 mensen opgepakt

Die waarschuwden daarop dat een protest op de Tverskaja illegaal zou zijn. Het bleef maandag dan ook niet bij de aanhouding van de oppositieleider. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn meer dan 650 mensen opgepakt in Moskou en Sint-Petersburg. De oppositie sprak over meer dan duizend aanhoudingen in meerdere steden.

Het optreden van de politie kon rekenen op felle kritiek vanuit de Verenigde Staten. Het Witte Huis liet weten „de aanhouding van honderden vreedzame betogers sterk te veroordelen”.