Nieuws/Binnenland
2071415105
Binnenland

Actievoerders Extinction Rebellion opgepakt in Den Haag

DEN HAAG - Alle actievoerders van Extinction Rebellion die niet zijn weggegaan bij het Binnenhof in Den Haag toen de politie ze verzocht te vertrekken, zijn aangehouden. Dat heeft de politie ter plaatse omgeroepen. Het gaat om een groep van een kleine honderd demonstranten.

Vooralsnog verloopt alles wel rustig. Er zijn tientallen agenten op de been en er staan stadsbussen waarin de arrestanten zullen worden vervoerd. Demonstranten worden een voor een weggevoerd naar de bussen. Sommigen weigeren te lopen en worden weggedragen. Even voor 13.30 uur zaten enkele tientallen actievoerders in de bussen. Het daadwerkelijk oppakken en wegvoeren van de demonstranten zal naar verwachting nog wel enige tijd in beslag nemen.

Verbod burgemeester

De burgemeester heeft de demonstratie verboden, riep de politie eerder om. Demonstranten kregen de keuze of weg te gaan of te worden aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder is de actievoerders zeven keer verteld dat ze moesten vertrekken, „ook in verschillende talen, voor mochten er mensen bij zijn die geen Nederlands spreken.” Degenen die nu worden aangehouden hebben daar geen gehoor aan gegeven.

Op de mededeling van de politie dat ze moesten vertrekken, reageerden de actievoerders aanvankelijk door harder te gaan zingen. Ze gaven eerder op de dag al aan pas weg te gaan als ze zouden worden gearresteerd.

Blokkades

Circa honderd demonstranten van de actiegroep Extinction Rebellion verzamelden zich vrijdag vlak bij het Binnenhof. De actievoerders probeerden eerst het Binnenhof op te komen, maar de politie heeft dat voorkomen. Vervolgens blokkeerden ze de Korte Vijverberg, een weg die leidt naar het Binnenhof. De poort naar het Binnenhof is afgesloten door de politie.

Extinction Rebellion voert actie onder het motto ’Geen gelul, nu naar nul’. De groep wil dat het nieuwe kabinet het verlies aan biodiversiteit stopt en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengt tot „netto nul” in 2025. „Politici moeten afzien van de focus op politieke haalbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat noodzakelijk is om de planeet te behouden voor planten, dieren en mensen”, aldus de groep.

’Lenterebellie’

De sfeer was gemoedelijk. Enkele actievoerders ketenden zichzelf vast. Er werden leuzen geroepen en flashmobs gedaan op het nummer Toxic van Britney Spears. Ook was er een „voetbalwedstrijd” met als politici verklede rebellen, die hun „doelen” steeds missen.

De actie maakt deel uit van de „lenterebellie” van Extinction Rebellion, waarmee de groep van eind februari tot in april door het hele land actievoert voor een beter klimaat, en vormt de aftrap van de „Aardeparade”, die onder meer Utrecht (10 april), Amsterdam (11 april), Rotterdam (13 april), Nijmegen (14 april) en Den Haag (16 april) aandoet. In iedere stad vinden demonstraties plaats met theater, muziek en andere creatieve activiteiten. Net als vorige acties zijn ook deze coronaproof, belooft de actiegroep; rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.