Nieuws/Binnenland
2071640
Binnenland

Uitbrander voor baas brandweer vanwege uitspraak ’maffia’

Burgemeester Jozias van Aartsen.

Burgemeester Jozias van Aartsen.

Amsterdam - Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam fluit de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap terug nadat hij volgens Van Aartsen ’een aantal onverstandige’ uitspraken over het brandweerkorps had geuit in de media.

Burgemeester Jozias van Aartsen.

Burgemeester Jozias van Aartsen.

Op de radio stelde Schaap dat de medezeggenschapsraad van de brandweer voor hem meer wegheeft van een ’medezeggenschapsmaffia’. Hij verwijt het interne overlegorgaan binnen de brandweer niet mee te werken aan afschaffing van de 24-uursdiensten, die brandweermannen gewend zijn te draaien. Deze manier van werken zou te veel vrije tijd opleveren voor de brandweerlieden. Ook verweet hij enkele leden van het korps lid te zijn van criminele motorbendes.

Van Aartsen betreurt het dat Schaap zich publiekelijk zo liet gaat gaan. „Deze mededelingen hadden volgens mij beter niet gemaakt kunnen worden”, zei Van Aartsen. „Ik vind dat heel erg jammer, want heb waardering voor wat Schaap doet.”

Brandweercommandant Leen Schaap van Brandweer Amsterdam Amstelland.

Brandweercommandant Leen Schaap van Brandweer Amsterdam Amstelland.

Volgens Van Aartsen heeft Schaap intern best wat te verduren gekregen nu hij het korps wil moderniseren. Zo zou de brandweercommandant met Hitlersnorretjes worden afgebeeld. „Dat dat bij hem reacties teweeg brengt, dat kunnen we allemaal begrijpen”, maar Van Aartsen betreurt het dat het ’verder liggende doel’ (de modernisering van het korps) zo in het gedrang komt.

Schaap ligt al een tijdje onder vuur. Meerdere vakbonden stuurden een brandbrief naar de zogenoemde veiligheidsregio, de zes gemeenten waaronder Amsterdam. Zij zijn ook geschrokken van de boute uitspraken en eisten een onafhankelijk, disciplinair onderzoek naar de brandweercommandant.