Nieuws/Buitenland
207180
Buitenland

May door het stof om ’puinhoop’

LONDEN - De Britse premier Theresa May heeft haar partijgenoten maandag excuses aangeboden voor de tegenvallende verkiezingsuitslag. „Ze zei: ik ben verantwoordelijk voor deze puinhoop en ik ben degene die ons eruit haalt”, zei een conservatief parlementslid.

May stelde tijdens een bijeenkomst met partijgenoten dat ze „ons zal dienen zolang we haar willen”, stelde de bron. Hoewel veel Tories in hun maag zitten met de verkiezingsuitslag, juichten partijgenoten de premier volgens verslaggevers kortstondig toe.

Parlementaire meerderheid verloren

Hoewel de partij van May vorige week weer de grootste werd bij de verkiezingen, verloren de conservatieven hun parlementaire meerderheid. Dat was niet wat May in gedachten had toen ze het land vervroegd naar de stembus stuurde. De premier wilde juist een sterker mandaat om te onderhandelen over de brexit.

ZIE OOK: Gesprekken tussen DUP en Tories ’positief’

Meerdere parlementariërs, die anoniem wilden blijven, stelden dat May op korte termijn nog niet hoeft te vrezen voor haar positie. Er zou weinig animo zijn voor een nieuwe strijd om het leiderschap van de conservatieve partij.