Nieuws/Binnenland
2072305165
Binnenland

Danny V., bedreiger Pieter Omtzigt, voor de rechter

Danny V.

Danny V.

DEN HAAG - De man die afgelopen zomer CDA’er Pieter Omtzigt zou hebben belaagd en bedreigd vlakbij de Tweede Kamer, moet zich woensdag voor de politierechter in Den Haag verantwoorden. De 26-jarige man uit Heerlen volgde het Kamerlid op hinderlijke wijze tijdens een betoging tegen de coronamaatregelen. Danny V. uitte daarbij bedreigingen en schold Omtzigt uit.

Danny V.

Danny V.

Volg de zaak hieronder via de tweets van Saskia Belleman.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib deed daarop aangifte bij de politie. Ook premier Mark Rutte veroordeelde het gedrag. Hij noemde het onacceptabel.

Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten. Bij de demonstratie raakte een agent gewond en zijn meerdere arrestaties verricht.

De afgelopen maanden waren er door het hele land meerdere betogingen tegen de coronamaatregelen. Ook dagenlang op het Plein, voor de deur van de Tweede Kamer. Een deel van die demonstranten belemmert het werk van Kamerleden, zei Arib daarover. Ze schreef onder meer een brandbrief aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag over Kamerleden die zich steeds onveiliger voelen. Parlementariërs verlaten het Kamergebouw zelfs via alternatieve uitgangen omdat de deur aan de zijde van het Plein dicht moest omwille van de veiligheid.