Nieuws/Binnenland
2073991
Binnenland

Opgelapte iPads van Kruidvat zijn ’waardeloos’

In de nieuwste folder van winkelketen Kruidvat worden iPads aangeboden. Het betreft zogenaamde ’remanufactured’ toestellen, dat zijn toestellen die bestaan uit tweedehands, gerepareerde en/of nieuwe onderdelen. Vaak zijn zulke toestellen iets goedkoper dan nieuwe, maar volgens het Belgische Radio 2-programma De Inspecteur zijn deze toestellen verouderd en zo goed als waardeloos.

In België is er veel ophef ontstaan over de verkoop van de iPads. Ook in Nederland zijn de opgelapte iPads te koop.

Hoewel het aanbod van Kruidvat aantrekkelijk lijkt, doe je hier niet bepaald een goede koop. „Het oudste toestel dateert van 2011, in computertermen is dat het stenen tijdperk”, vertelt Dries Cludts van techsite Techzine.

’Remanufactured’

Voor die lagere prijs krijg je een zogenaamde ’remanufactured’ apparaat Dat zijn toestellen die als het ware opnieuw in elkaar zijn gezet. Onderdelen zoals het scherm, de batterij en het geheugen zijn gerecycleerd, tweedehands, hersteld en/of nieuw.

Vaak komen zulke ’remanufactured’ toestellen niet met de doos en bijhorende accessoires. Ze zijn dan ook voorzien voor discounters, de tweedehandsmarkt of consumenten die mikken op een lager prijssegment.

’Slechte koop’

Kruidvat biedt drie modellen aan: de iPad Air 2, een iPad 2 en de orginele iPad Mini. Het probleem met de twee laatstgenoemden is dat de iPad Mini en iPad 2 niet meer ondersteund worden door Apple. Dat wil zeggen dat de tablets de meest recente versie van het besturingssysteem iOS niet kunnen draaien.

„Alleen al om die reden is dit een slechte koop”, vertelt Dries Cludts van Techzine. „Veiligheid is heel belangrijk, als je niet de laatste versie van de software kan draaien, zitten daar mogelijk bugs of andere problemen in. Je ben gewoon veel veiliger af met de laatste versie van alle besturingssystemen.”

De iPad-advertentie in de Belgische folder.

De iPad-advertentie in de Belgische folder.

’Als snel gefrustreerd’

„Ook qua functionaliteit zullen die iPads achterlopen, de nieuwere en nieuwste versies van iOS bieden gewoon veel meer functies.” De iPad Mini werd voor het eerst gelanceerd in 2012 en iPad 2 in 2011: „In computertermen is dat echt het stenen tijdperk. Om die reden zijn die toestellen qua geheugen en processor hopeloos verouderd. Je gaat hier heel snel tegen de limieten van het toestel botsen, hedendaags apps en sites zijn veel groter en zwaarder dan vroeger. Zelfs een lichte gebruiker gaat al snel gefrustreerd raken.”

Ook is de prijs die Kruidvat hanteert twijfelachtig. Voor de iPad Air 2 (de meest recente van de drie modellen) vraagt de winkelketen 349 euro. Een blik op het de officiële Apple-store toont dat die prijzen gangbaar zijn. Een correcte prijszetting voor de verouderde modellen is moeilijker te achterhalen omdat Apple ze niet meer aanbiedt. „Geen van de drie lijkt me een goede koop, voor dat geld heb je een nieuwe tablet”, aldus Cludts.

Nog geen reactie

Kruidvat heeft vooralsnog niet gereageerd op het verhaal.