Nieuws/Buitenland
2074020043
Buitenland

Personeel VS teruggehaald uit Wenen om mysterieuze klachten

De Amerikaanse ambassade in Wenen.

De Amerikaanse ambassade in Wenen.

WENEN - Amerikaanse diplomaten, inlichtingenfunctionarissen en andere overheidsmedewerkers in Wenen hebben sinds het begin van het jaar herhaaldelijk melding gemaakt van mysterieuze gezondheidsklachten. Sommige getroffen Amerikanen zijn teruggebracht naar hun thuisland om daar een medische behandeling te ondergaan, zeggen bronnen tegen CNN. De nieuwszender schrijft dat de klachten vergelijkbaar lijken te zijn met het zogeheten ’Havana-syndroom’.

De Amerikaanse ambassade in Wenen.

De Amerikaanse ambassade in Wenen.

De bronnen zeggen dat een twintigtal incidenten is gemeld. De hoofdstad van Oostenrijk zou daarmee de enige plek in de wereld zijn waar recentelijk een cluster van de mysterieuze ziektegevallen is vastgesteld, al was ook in andere landen sprake van vergelijkbare incidenten. In Wenen vond dit jaar internationaal topoverleg plaats over het nucleaire programma met Iran, maar het is onduidelijk of rekening wordt gehouden met een verband.

De term Havana-syndroom is gebruikt om de onverklaarbare klachten te omschrijven waar Amerikaans personeel op Cuba enkele jaren geleden melding van maakte. Die Amerikanen hoorden soms een raar geluid en klaagden over ernstige hoofdpijn en misselijkheid. De VS besloten uiteindelijk om veel medewerkers terug te halen uit dat land.

Later maakten ook Amerikaanse diplomaten in landen als China en Rusland melding van vergelijkbare incidenten. Het bleef uiteindelijk onopgehelderd of sprake was van aanvallen en wie daarvoor verantwoordelijk is.