Nieuws/Buitenland
207445
Buitenland

Taakstraf Republikein voor slaan journalist

Greg Gianforte

Greg Gianforte

BOZEMAN - Het Republikeinse Congreslid Greg Gianforte, nog maar net gekozen namens de staat Montana, heeft een taakstraf van 40 uur gekregen wegens mishandeling van een verslaggever. Hij moet zich bovendien onderwerpen aan een training agressiebeheersing. Mocht de driftkikker in gebreke blijven dan draait hij voor zes maanden de gevangenis in.

Greg Gianforte

Greg Gianforte

Gianforte verloor op 24 mei, de dag voor de speciale tussentijdse verkiezing voor Montana’s enige zetel in het Huis van Afgevaardigden, zijn zelfbeheersing tijdens een campagnebijeenkomst in Bozeman. Hij vloog Ben Jacobs, die werkt voor de Amerikaanse editie van The Guardian, aan toen die een vraag stelde over de gezondheidszorg. Jacobs kreeg rake klappen, waardoor onder meer zijn bril sneuvelde.

ZIE OOK: Republikein slaat verslaggever

De politicus met het korte lontje, rijk geworden als directeur van een technologiebedrijf en een groot fan van president Donald Trump, bekende tegenover de rechter dat hij over de schreef was gegaan. Jacobs had hij schriftelijk al zijn verontschuldigingen aangeboden. Het slachtoffer heeft die geaccepteerd. Gianforte maakte bovendien 50.000 dollar over naar het ’Comité Bescherming Journalisten’.