Nieuws/Buitenland
207466807
Buitenland

Russische oppositieleider Navalny schuldig bevonden aan verduistering

MOSKOU - Een rechtbank heeft de Russische oppositieleider Aleksej Navalny schuldig bevonden aan verduistering van geld uit eigen organisaties. Hij heeft volgens de rechtbank miljoenen euro's van donateurs achterover gedrukt. De aanklagers hebben dertien jaar cel tegen hem geëist. De strafmaat wordt later bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau Interfax.

Navalny is ook schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank in een andere zaak. Hij zou in 2021 een rechter hebben beledigd in een zaak over uitspraken van Navalny die beledigend zouden geweest tegenover een oorlogsveteraan.

Politiek proces

De 45-jarige oppositieleider zit al meer dan een jaar vast wegens omstreden aanklachten van bijna tien jaar terug en wordt van steeds meer strafbare feiten beschuldigd. Het nieuwe proces is gehouden in de strafkolonie ten oosten van Moskou waar hij nu vastzit. Navalny stelt dat het om een politiek proces gaat en hij niets verkeerd heeft gedaan.

Navalny is in deze zaak beschuldigd van het stelen van miljoenen euro's aan donaties die aan zijn organisaties voor goede doelen werden gedaan. Het geld werd ingezameld voor een stichting die corruptie stelde te bestrijden en rechten van burgers verdedigde. Maar Navalny zou geld hebben weggesluisd voor privé-uitgaven en voor een campagne om president te worden.

Navalny werd op 17 januari 2021 opgepakt op het vliegveld in Moskou. Hij kwam toen terug uit Berlijn, waar hij werd behandeld voor een zenuwgasvergiftiging. Hij was daarvoor voorwaardelijk op vrije voeten na een veroordeling voor corruptie en schond met zijn verblijf in het buitenland de voorwaarden, aldus justitie.

Volgens critici van het Kremlin zijn de veroordelingen destijds enkel uitgesproken om de rijzende ster van Navalvy als alternatief voor president Vladimir Poetin te torpederen. Navalny werd toen al erg populair, vooral in steden, door zijn campagnes via sociale media tegen corruptie en machtsmisbruik gepleegd door de elites in politiek en economie. Hij heeft veel invloedrijke vijanden gemaakt en moordaanslagen overleefd. Hij heeft zich recent in gevangenschap ook fel uitgesproken tegen de Russische inval in Oekraïne.