Nieuws/Binnenland
2075874211
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 1 december

LIVE | ’Coronavirus december 2019 al in VS’

AMSTERDAM - Het aantal coronabesmettingen loopt in de Verenigde Staten en Europa flink op. Wereldwijd worden extra maatregelen tegen het uit China afkomstige longvirus dat vooral ouderen treft. Overheden kondigen nog altijd (gedeeltelijke) lockdowns af, stellen avondklokken in en verplichten mondkapjes. Staat ons een derde golf te wachten, of biedt een vaccin uitkomst? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Onderzoekers hebben bij bloedtesten geconstateerd dat het coronavirus al in december 2019 in de Verenigde Staten rondwaarde. Dat zou blijken uit antilichaampjes die meer dan honderd Amerikaanse bloeddonoren uit negen staten bleken te hebben. Hoe zij daaraan zijn gekomen, bijvoorbeeld door ver te reizen, is nog volstrekt onduidelijk.

De samples werden tussen 13 december en 17 januari verzameld door het Amerikaanse Rode Kruis. „De uitkomsten van deze studie doen vermoeden dat SARS-CoV-2 al in december 2019 in de Verenigde Staten aanwezig was, eerder dan aanvankelijk werd aangenomen”, meldt universiteitsuitgeverij Oxford Academic. Eerdere onderzoeken leken ook al uit te wijzen dat Covid-19 veel eerder rondging, zowel in de VS als op andere plekken. Zo zou er ook in Frankrijk een vroege coronapatiënt, eind december, zijn geweest.

Dinsdag werd ook duidelijk dat de Chinese overheid in februari lagere aantallen coronabesmettingen meldde dan er in werkelijkheid waren vastgesteld, aldus CNN - op basis van gelekte documenten van de dienst voor infectieziektenbestrijding van de Chinese provincie Hubei.

Volgens China verspreidde het coronavirus zich pas eind december in eigen land, rond de metropool Wuhan. De wereldmacht weigerde een onafhankelijk onderzoeksteam. Er werd aangenomen dat het virus in januari voet zette in de VS.

Meer coronanieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

  • Lewis Hamilton test positief op corona
  • Zijn Max Verstappen en andere coureurs ook in gevaar na positieve test Lewis Hamilton?
  • Erik ten Hag: ’Het propvolle programma is misschien wel in Ajax’ voordeel’

Entertainment/persoonlijk:

  • Wilde feesten van sterren in coronatijd: wat mankeert ze?
  • Deze films maken december toch nog een beetje wonderful!
  • Dolf Jansen gaat zijn 31e oudejaarsconference streamen

Lees hier het coronanieuws van maandag 30 november terug.