Nieuws/Binnenland
207598815
Binnenland

Aanhoudingen voor opruiing via sociale media

DEN HAAG - De politie heeft dit weekend mensen aangehouden voor opruiing. Na verschillende onderzoeken werden mannen uit Wassenaar (34 jaar), Alkmaar (18 jaar), Weesp (34 jaar) en Dilsen-Stokkem (16 jaar) zondag aangehouden. Zaterdag werd onder andere een man uit Haarlem (20) gearresteerd, die beheerder zou zijn van een grote groep op Telegram waarin meerdere oproepen tot geweld werden gedeeld.

Zondagochtend werd de 34-jarige inwoner van Wassenaar aangehouden nadat hij zich op verzoek van de politie kwam melden. Hij had in teksten op sociale media opgeroepen om zondagavond samen te komen in Den Haag. Hij zit vast en wordt maandag voorgeleid, aldus de politie.

Een 18-jarige man werd zondagochtend aangehouden in een woning in Alkmaar. Ook hij wordt verdacht van opruiing via sociale media. In dezelfde zaak werd dinsdag al een 15-jarige aangehouden. Beiden hadden maandag oproepen tot ongeregeldheden en rellen dinsdagavond in Alkmaar. Een 16-jarige jongen uit Dilsen-Stokkem (België) werd aangehouden omdat hij via sociale media opgeroepen zou hebben tot het plegen van geweld. De jongen meldde zich bij het politiebureau in Heerlen, nadat agenten een gesprek hadden gevoerd met zijn ouders.

De 34-jarige man uit Weesp is zondag aangehouden omdat hij via sociale media zou hebben opgeroepen om zaterdag naar park De Gagel in Utrecht te komen. Daar werden op zaterdag al drie mensen aangehouden, een man omdat hij zich niet kon legitimeren en een man uit Amsterdam (28) en vrouw (37) uit Schiedam omdat zij na een waarschuwing niet wilden vertrekken.

Zaterdagavond meldde zich een 20-jarige Haarlemmer bij politie. Hij zou de beheerder zijn van een groep met 500 mensen op Telegram, waarin meerdere berichten gedeeld werden met oproepen tot rellen en geweld tegen de politie. Onderzocht wordt in hoeverre de man deze berichten zelf plaatste. Diezelfde dag werden ook vijf personen aangehouden op verdenking van opruiing: een 17-jarige jongen uit Nieuw-Vossemeer, een 17-jarige jongeman en 19-jarige vrouw uit Roosendaal en in Tilburg twee mannen van 24 en 28 jaar.

Opruiing, het aanzetten tot strafbare feiten, wordt door de politie zwaar gewogen. De politie zet intensief in op „de opsporing van mensen die zich niet aan de maatregelen houden en strafbare feiten plegen” en waarschuwt dat het plaatsen en delen van opruiende berichten grote gevolgen kan hebben. „Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad. En een strafblad heeft grote gevolgen voor je toekomst”, aldus de politie.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo