Nieuws/Buitenland
2076223712
Buitenland

Kritiek op Trump na weigeren garantie vreedzame machtsoverdracht

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich de woede van zijn critici op de hals gehaald door woensdag niet te garanderen dat hij de macht vreedzaam overdraagt als hij in november de verkiezingen verliest. Onder anderen de Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat Mitt Romney en fractieleider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer hebben geen goed woord over voor de uitspraak van Trump.

„U bent geen dictator, en Amerika zal u ook niet toestaan dat u er een bent”, twitterde Chuck Schumer in reactie op Trumps weigering om een vreedzame machtsoverdracht te garanderen. „Hij zegt de meest irrationele dingen”, reageerde Trumps Democratische uitdager Joe Biden. „Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen.”

Trumps partijgenoot Mitt Romney, die geldt als een criticus van de president, stelt dat een vreedzame machtsoverdracht fundamenteel is voor de democratie. „Zonder dat heb je Wit-Rusland. Alleen al de suggestie dat de president die grondwettelijke garantie niet zou respecteren is zowel ondenkbaar als onacceptabel.”

Trump probeert al geruime tijd twijfel te zaaien rond de legitimiteit van de verkiezingen. Vanwege de corona-epidemie zullen meer Amerikaanse kiezers dan ooit hun stem per post uitbrengen, maar volgens Trump werkt dat verkiezingsfraude in de hand. Voor die bewering is overigens geen bewijs.

De president zinspeelt er al langere tijd op dat hij niet van plan is om zo maar uit het Witte Huis te vertrekken, ook niet als hij de verkiezingen verliest. „We zullen zien wat er gebeurt”, zei hij woensdag, nadat hem was gevraagd of hij in dat geval een vreedzame machtsoverdracht garandeert.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop