Nieuws/Buitenland
207696
Buitenland

N-Koreaanse drone maakte foto’s van THAAD

SEOUL - De Noord-Koreaanse drone die Zuid-Korea afgelopen week ontdekte, blijkt foto's te hebben gemaakt van het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD dat de VS hebben gebouwd. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag. Op de weg terug naar Noord-Korea stortte het onbemande vliegtuigje neer in bergachtig gebied in het oosten van Zuid-Korea, niet ver van de grens tussen de twee landen.

Bij het onderzoeken van het wrak van de drone werd de camera ontdekt en de beelden die er mee waren gemaakt. Met instemming van Seoul heeft Amerika luchtafweersystemen gebouwd. De 'Terminal High Altitude Area Defense' moet het land beschermen tegen vijandelijke projectielen.

Op de chip van de camera vonden de onderzoekers honderden foto's. Op meer dan tien daarvan stonden beelden van de plek waar de raketafweer staat. De beelden werden op een hoogte van 2 tot 3 kilometer genomen. De meeste andere plaatjes toonden bosgebied en woonwijken.

Noord-Korea zou ongeveer driehonderd drones gebruiken voor militaire doeleinden. De afstand tussen de raketinstallaties en de grens met Noord-Korea is ongeveer 270 kilometer.