Nieuws/Binnenland
2077242657
Binnenland

Taakstraf voor rijden met trekker op start- en landingsbaan Eelde

ASSEN - Voor het rijden met hun trekker op de start- en landingsbaan in Eelde zijn een 37-jarige vrouw uit Twijzelerheide (Friesland) en een 24-jarige man uit Den Horn (Groningen) veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur. De officier van justitie vond dat de twee door hun actie tegen het stikstofbeleid in juli vorig jaar het vliegverkeer in gevaar hebben gebracht en eiste een taakstraf van veertig uur. De rechter vond alleen bewezen dat beiden zich op verboden terrein hebben begeven.

Volgens de rechter was er op dat moment geen sprake van een gevaarlijke situatie, omdat er geen vluchten waren gepland. Vanwege de coronamaatregelen lag het vliegverkeer stil. Er waren ook geen medische vluchten. De twee waren die donderdagavond met een groep trekkers op pad om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Twintig tractoren belandden op de start- en landingsbaan. Om op dat terrein te komen, werd een hek vernield. De man en vrouw stonden niet terecht voor deze vernieling.

Getraceerd door social media

De Friezin maakte van haar toertocht een filmpje en deelde dat op sociale media. Door dit filmpje kwam ze bij de politie in beeld. Samen met drie anderen, die ook werden getraceerd, werd de vrouw later aangehouden. Twee van hen werden door het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan bewijs niet strafrechtelijk vervolgd. De rechter hield er rekening mee dat alleen de Groninger en de Friezin voor de rechter moesten verschijnen en vond een flinke waarschuwing voldoende.