Nieuws/Binnenland
2078441672
Binnenland

Kamer roept op tot politieke ingreep vanwege koopkrachtdaling

Mensen doen boodschappen op de Markt op het Rotterdamse Afrikaanderplein.

Mensen doen boodschappen op de Markt op het Rotterdamse Afrikaanderplein.

Den Haag - De historische koopkrachtdaling dit jaar vraagt om een politieke ingreep, vinden partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer. Maar het zit de oppositie flink dwars dat het kabinet niet eerder in actie is gekomen: „Dit kabinet moet zich kapot schamen.”

Mensen doen boodschappen op de Markt op het Rotterdamse Afrikaanderplein.

Mensen doen boodschappen op de Markt op het Rotterdamse Afrikaanderplein.

Het Centraal Planbureau presenteert vrijdag de nieuwste koopkrachtcijfers en die zijn historisch slecht. Door de bank genomen gaat een huishouden er in dit jaar 6,8 procent op achteruit. Vooral bij middeninkomens is de pijn groot, lagere inkomens worden dit jaar nog gestut door vooral de eenmalige energietoelage van 1300 euro via de gemeente.

’Kabinet, kom in actie’

In Den Haag klinkt daarom de oproep aan het kabinet om in actie te komen voor koopkrachtreparatie. Volgens PVV-leider Wilders is het ’crimineel’ dat er de afgelopen maanden niet genoeg is gedaan: „Dit weten we al een half jaar.” PvdA-fractieleider Kuiken vindt dat het kabinet ’alles uit de kast moet trekken om deze ramp te voorkomen’: „Het kabinet moet nu eenheid uitstralen in plaats van verdeeldheid. Niet meer dralen en afschuiven.”

„Terwijl landen om ons heen volop crisismaatregelen nemen hebben wij een minster van Financiën Kaag die de hele zomer onzichtbaar is en een kabinet dat stelt dit jaar niets te doen”, foetert SP-leider Marijnissen. „Dit kabinet moet zich kapot schamen. Of beter nog: hun spullen pakken. Wat een drama.”

Ook vanuit de coalitie, die momenteel overhandelt over de begroting van volgend jaar, klinkt een oproep aan het kabinet. „De VVD wil dat het kabinet nu doet wat nodig is om te zorgen dat voor gewone gezinnen het leven betaalbaar blijft en er zo veel mogelijk overblijft in hun portemonnee”, zegt de VVD-fractieleider Hermans. „Middengroepen staan dan wat ons betreft voorop.”

CU-Kamerlid Grinwis vindt het ’onacceptabel’ dat ’honderdduizenden gezinnen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen’: „Het komt er nu op aan belastingen te verlagen, lonen te verhogen en de energierekening betaalbaarder te maken.” Daar sluit D66-fractieleider Paternotte zich bij aan: „We hebben de verplichting om nu in actie te komen met een fors pakket aan steun zodat we mensen die financieel klem zitten kunnen helpen.”