Nieuws/Binnenland
2079588053
Binnenland

Sproeiverbod op Veluwe en in deel Brabant

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

APELDOORN - Waterschap Vallei en Veluwe verbiedt vanaf woensdag het gebruik van oppervlaktewater uit beken, sloten en kanalen. Waterschap Brabantse Delta heeft hetzelfde gedaan voor de zandgronden rond Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Boeren en particulieren mogen niet meer sproeien met water uit de watergangen. Ook het drenken van vee en industrieel gebruik van oppervlaktewater is verboden.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Het verbod is volgens de schappen nodig omdat het waterpeil snel zakt door verdamping en een tekort aan regen. In een aantal beken staat het water alweer helemaal stil. Dat zorgt voor schade aan oevers, flora en fauna.

De zandgronden van Vallei en Veluwe en in West-Brabant behoorden vorige zomer tot de droogste gebieden van Nederland. Daardoor stond het grondwater aan het begin van het groeiseizoen dit voorjaar al te laag, terwijl er ook weinig water in de sloten en kanalen stond. Het sproeiverbod moet ervoor zorgen dat het grondwater niet nog verder wegzakt.

Het sproeiverbod geldt voor onbepaalde tijd. Op de Veluwe geldt het verbod niet voor stroken landbouwgrond direct langs Rijn, IJssel en de Randmeren.