Nieuws/Binnenland
2080825023
Binnenland

Corrupte havenmedewerker Rotterdam cel in voor coke-smokkel

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft een 44-jarige havenmedewerker tot zes jaar celstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij grootschalige cocaïnesmokkel. Als medewerker van de ECT Delta Terminal liet hij zich omkopen om wisseltrucs met containers uit te halen. Hij liet de containers waar de drugs in zaten op handige plekken zetten, zodat het mogelijk werd gemaakt om de lading over te hevelen naar containers die al waren vrijgegeven door de douane.

De rechtbank acht bewezen dat de man bij drie drugstransporten betrokken is geweest. In totaal werkte hij mee aan de invoer van ruim 1150 kilo coke. De waarde daarvan bedraagt tientallen miljoenen euro’s. Bij de organisatie van de transporten was de havenmedewerker niet betrokken, denkt de rechtbank. Hij was een uitvoerder. Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel tegen de man geëist.

Voor de rechters weegt zwaar dat de verdachte misbruik heeft gemaakt „van zijn functie met een vertrouwenspositie, waarin hij niet voor niets goed wordt betaald om corruptie te voorkomen.”