Nieuws/Buitenland
2081191762
Buitenland

Broer Navalny bij verstek veroordeeld tot jaar celstraf

MOSKOU - De broer van de Russische oppositieleider Alexej Navalny is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar voor zijn rol bij coronaprotesten in januari vorig jaar. Oleg Navalny had die straf in augustus voorwaardelijk opgelegd gekregen, maar die is volgens zijn advocaat nu omgezet in een echte celstraf.

Volgens de rechtbank is Oleg Navalny (38) vorig jaar uitgeweken naar Cyprus. Vorige maand werd bekend dat hij op een Russische lijst van gezochte personen staat.

Tijdens de demonstratie in januari 2021 gingen duizenden Russen de straat op om de vrijlating van oppositieleider Navalny. De rechtbank oordeelde later dat Oleg Navalny de coronamaatregelen heeft overtreden door mensen op te roepen naar de verboden betogingen te gaan. Hij heeft eerder jaren in de cel gezeten voor vermeende diefstal.

De 45-jarige Aleksej Navalny, die sinds ruim een jaar gevangenzit, moest eerder deze week voor de rechter verschijnen in zijn strafkamp. Hij riskeert een celstraf van tien jaar voor vermeende verduistering van omgerekend meer dan 4 miljoen euro uit zijn anticorruptiestichting.