Nieuws/Buitenland
2081192052
Buitenland

Iraniërs toch weer de straat op ondanks waarschuwing

Sinds begin oktober al gaan Iraniërs de straat op.

Sinds begin oktober al gaan Iraniërs de straat op.

TEHERAN - In Iran zijn veel mensen zondag toch weer de straat op gegaan, ondanks waarschuwingen van de Revolutionaire Garde dat zaterdag de laatste protestdag moest zijn. In steden door het hele land wordt geprotesteerd tegen het autoritaire regime en voor mensenrechten. Op sociale media gaan beelden rond van hard optredende politie.

Sinds begin oktober al gaan Iraniërs de straat op.

Sinds begin oktober al gaan Iraniërs de straat op.

De Iraanse commandant Hossein Salami zei zaterdag dat de demonstranten het geduld van de politie niet langer op de proef moeten stellen. „Vandaag is de laatste dag van de rellen. Ga niet meer de straat op.” De protesten duren nu inmiddels meer dan zes weken. Daarbij zijn zeker 250 mensen omgekomen en duizenden opgepakt.

Op beelden is te zien dat niet alleen de politie, maar ook een eenheid van de Revolutionaire Garde hard ingrijpt op universiteiten. De militie gebruikt traangas en mensen worden geslagen met stokken. De studenten roepen „dood aan Khamenei”, de ayatollah en opperste leider van Iran.

Uit de hand

Gevreesd wordt dat de protesten na de waarschuwing van Salami nog harder zullen worden neergeslagen door de Revolutionaire Garde of het leger. Een woordvoerder liet weten dat de milities geduld hebben getoond, maar dat „het uit de hand zal lopen, als de situatie aanhoudt.”

De demonstranten zullen zich wel gesteund voelen door de woorden van de parlementsvoorzitter. Hij zei zondag dat de burgers „terecht vragen om verandering” en dat hij het als een vorm van vooruitgang ziet. Wel riep hij de mensen op zich te distantiëren van „gewelddadige relschoppers, criminelen en separatisten.”

Ook in Europese landen gingen mensen zondag de straat op uit solidariteit met de demonstranten in Iran.