Nieuws/Buitenland
2083679558
Buitenland

'Nederlandse deel' Afghanistan nu ook in handen Taliban

Kandahar, 10 augustus 2021.

Kandahar, 10 augustus 2021.

TARIN KOWT - Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, is vrijdag ten prooi gevallen aan de Taliban. Volgens veteraan Roy Grinwis is de vlag op het centrale plein in de stad officieel door de Taliban gehesen. Ook Kamp Holland, waar Nederlandse militairen van 2006 tot 2010 verbleven, is nu in handen van de Taliban. „Uruzgan is gevallen”, concludeert Grinwis op Twitter.

Kandahar, 10 augustus 2021.

Kandahar, 10 augustus 2021.

Nederlandse F-16’s hebben tijdens internationale missies een tijdlang geopereerd vanuit Kandahar, waar een belangrijke luchthaven ligt.

Daarnaast claimen de Taliban ook de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan te hebben ingenomen. Het is na de hoofdstad Kabul de grootste stad van het land en diende eerder als officieuze hoofdstad van de Taliban, voordat de radicaalislamitische beweging begin deze eeuw door westerse strijdmachten werd verdreven.

Zo rukt de radicale moslimbeweging hard op in Afghanistan. Intussen bereidt de Nederlandse ambassade in Kabul zich voor op een eventuele evacuatie.

Op veel plekken in Afghanistan wordt gevochten. Vrijdag (lokale tijd) werd bekend dat de grote stad Lashkar Gah in de provincie Helmand ook door de Taliban is veroverd. Bronnen melden aan persbureau AFP dat militairen en regeringsfunctionarissen de stad hebben geëvacueerd nadat ze een deal hadden gesloten met de militanten. Eerder donderdag werd bekend dat Herat, de op twee na grootste stad van het land, en de provinciehoofdstad Ghazni zijn overgenomen. Ghazni ligt 150 kilometer ten zuidwesten van Kabul.

’Evacuatie ambassade’

Nederland hoopt de ambassade in Kabul zo lang mogelijk open te houden, maar treft wel voorbereidingen voor het geval ambassadepersoneel en militairen teruggehaald moeten worden, aldus ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie vrijdagochtend.

Het is denkbaar dat binnen enkele weken ook de hoofdstad Kabul belegerd of zelfs ingenomen zal worden. Als het zover komt, zal het niet mogelijk zijn om de ambassade open te houden, erkent Kaag.

De D66-leider heeft vrijdagochtend met de plaatsvervangend ambassadeur gesproken, zo zei ze. „Hoe het gaat ook met de staf, hoe zij de situatie inzien. En ook natuurlijk onze enorme steun uitgesproken en aan hen gevraagd continu een lijntje met ons te houden wat er nog nodig is in alle voorbereidingen die we nu treffen.”

„Wij kijken altijd goed naar de veiligheid van het ambassadepersoneel, daar zijn we voor een belangrijk deel ook voor verantwoordelijk”, zei minister Bijleveld. Vooralsnog lijkt de beveiliging volgens haar nog voldoende op orde te zijn. Details wilden de beide ministers om veiligheidsredenen niet kwijt.