Nieuws/Binnenland
2087621722
Binnenland

Marokkaanse fans proberen massaal bij kwartfinale te zijn

Weer veiligheidsrisicogebieden in Amsterdam rond duel Marokko

AMSTERDAM - In Amsterdam zijn zaterdag opnieuw drie locaties aangewezen als veiligheidsrisicogebied rond de wedstrijd Marokko-Portugal op het WK voetbal, die om 16.00 uur begint.

Het gaat om het Mercatorplein in West, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan in Nieuw-West. Na de afgelopen drie wedstrijden van Marokko braken er op het Mercatorplein ongeregeldheden uit en moest de ME ingrijpen.

In de gebieden kan iedereen door de politie gefouilleerd worden, bijvoorbeeld op het bezit van zwaar vuurwerk. Ook is de politie „zowel zichtbaar als onzichtbaar” aanwezig op het Mercatorplein en omgeving. Net als de voorgaande keren staat er weer een Duits waterkanon paraat. De Nederlandse waterwerpers zijn momenteel vanwege technische mankementen buiten gebruik, daaarom wordt een beroep gedaan op buurlanden.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema benadrukt dat er zaterdag ruimte moet zijn voor feest op straat, maar dat daaraan wel duidelijke grenzen worden gesteld. „Ordeverstoringen, het afsteken van zwaar vuurwerk en het plegen van geweld worden niet toegestaan. De politie treedt op als het nodig is.” Dinsdagavond draaide het, na een aanvankelijke feeststemming, uit op rellen nadat Marokko had gewonnen van Spanje. „In de stad was er sprake van vernielingen, het afsteken van zwaar vuurwerk, geweld tegen hulpverleners en andere openbare-ordeverstoringen”, zo meldde de politie. Er werden tien mensen aangehouden, onder wie drie minderjarigen. Zeven van hen moeten zaterdag voor, tijdens en na de kwartfinale van Marokko tegen Portugal thuis zijn. De politie gaat daar actief op controleren.

Run op vliegtickets

De WK-koorts in Marokko neemt toe nu het nationale voetbalelftal in de kwartfinales staat. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij RAM laat zeven extra vluchten naar Qatar gaan. Fans gaan op de bonnefooi mee, in de hoop dat ze na aankomst nog een kaartje kunnen kopen. Bij het kantoor van RAM proberen meer fans aan vliegtickets te komen. Sommigen hebben al wel toegangskaartjes voor de wedstrijd en smeken de maatschappij om nog meer vluchten naar Qatar in te plannen.

Op het centrale plein in de stad Marrakech staat een groot scherm. Ongeveer 30.000 mensen keken daar samen naar de wedstrijd tegen Spanje. Het stadsbestuur verwacht zaterdag nog meer fans. Ook in Casablanca, de grootste stad van het land, is een fanzone met een groot scherm. Supporters moeten uren van tevoren aankomen om een plekje te kunnen krijgen.