Nieuws/Binnenland
2087791231
Binnenland

Oberschoppers veroordeeld tot 5,5 en 5 jaar cel voor zware mishandeling

Armin N. en Arash N. bij de rechtbank.

Armin N. en Arash N. bij de rechtbank.

PRAAG - De Nederlandse broers Armin en Arash N. die in april 2018 een ober in elkaar sloegen, zijn in hoger beroep veroordeeld tot straffen van 5,5 en 5 jaar voor zware mishandeling. Ook mogen ze na het uitzitten van hun straf tien jaar Tsjechië niet meer in.

Armin N. en Arash N. bij de rechtbank.

Armin N. en Arash N. bij de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om veroordeling tot een straf van 10 tot 18 jaar voor poging moord/doodslag, maar dat vond het hof net als eerder de rechtbank, niet bewezen. Ook moeten de broers een schadevergoeding van 70.000 euro betalen aan ober Miroslav Vitek, die tot op de dag van vandaag kampt met de gevolgen van de kloppartij. Hij is lichamelijk nog steeds niet hersteld en niet in staat om zijn werk te hervatten. Vitek was niet bij het hoger beroep aanwezig. Dat vond hij te confronterend.

Het oordeel van het hof valt alleen voor Armin N. iets lager uit: 5,5 in plaats van 6 jaar. Voor Arash verandert er niets. Advocaat Martin Viček reageerde opgelucht. Hij is tevreden dat de straffen in ieder geval niet hoger uitvielen. Maar hij ziet wel degelijk grond voor een gang naar de hoogste rechter, omdat het hof volgens hem ten onrechte niet heeft meegewogen dat de schedel van ober Vitek al was beschadigd door een harde val, waardoor de gevolgen van de schoppen die hij daarna kreeg ernstiger waren.

Viček: ,,Ik heb het vergeleken met een ei dat al beschadigd is. Als je daar vervolgens in knijpt, breekt de schaal eerder.” Tijdens de zaak probeerden Viček en zijn collega hun punt te bewijzen met een sneaker en een model van een schedel waarop met kleuren was aangegeven waar de schedel van de ober breuken vertoonde.

De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen.

De Praagse ober Mirek van het Polpo restaurant, die is mishandeld door een groep Nederlanders, laat een foto zien van zijn verwondingen.

De twee deskundigen die van het hof opnieuw moesten komen opdraven leken een schedelbreuk als gevolg van een val juist uit te sluiten. Het was wel zo ongeveer het enige waarover ze het eens waren.

Beide broers boden voor het hof opnieuw hun excuses aan, hoewel Arash N. verongelijkt opmerkte dat hij het gevecht niet is begonnen. ,,Toch staan mijn broer en ik hier als enigen terecht.” Hij gaf wel toe dat zijn reactie ,,over de top” was. ,,Ik was niet in staat om mijn emoties te beheersen, en ik was echt dronken. Ik had spijt van wat ik heb gedaan vanaf het moment dat ik me realiseerde wat de gevolgen waren.”

Ook Armin N. zei niet weg te lopen voor de gevolgen van de vechtpartij. ,,Ik heb onverantwoordelijk gehandeld en ik aanvaard de gevolgen.” Ook zei Armin N. het slachtoffer zo snel mogelijk schadeloos te willen stellen. De broers hebben een bedrag van ongeveer 3800 euro inmiddels overgemaakt naar Vitek, maar het inlossen van de schuld zal niet snel gaan omdat hun inkomsten stilstaan. Armin N. was personal trainer, en Arash N. had een softwarebedrijfje.

Net als nu nog in Nederland zitten verdachten tweederde van hun straf daadwerkelijk achter de tralies. Maar dat kan volgens advocaat Viček langer worden als de broers niet aan hun verplichting kunnen voldoen om de ober schadeloos te stellen.

Volg de zaak vanaf 09.00 uur via de tweets van Saskia Belleman.