Nieuws/Buitenland
2088955140
Buitenland

Buttigieg en Sanders willen hertelling Iowa

WASHINGTON - De twee Democraten die aan kop gingen bij de eerste voorverkiezing van hun partij hebben gevraagd om een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. Oud-burgemeester Pete Buttigieg wil een hertelling in 66 kiesdistricten in de Amerikaanse staat Iowa en senator Bernie Sanders in 28 districten.

De plaatselijke tak van de Democratische Partij laat weten dat de verzoeken nog worden beoordeeld om te kijken of ze voldoen aan alle criteria. Bij de chaotisch verlopen voorverkiezing ging Buttigieg nipt aan kop. Hij kreeg volgens de laatste resultaten veertien 'delegates', een soort kiesmannen, achter zich.

Sanders kreeg twaalf van de 41 delegates die in Iowa zijn te vergeven. Daarna volgden Elizabeth Warren (8), Joe Biden (6) en Amy Klobuchar (1). Kandidaten moeten bij de voorverkiezingen genoeg van die kiesmannen achter zich krijgen om tot officiële presidentskandidaat van hun partij te worden verkozen.

De eerste voorverkiezing in Iowa is voor de Democraten uitgelopen op een drama. Technische problemen zorgden vorige week voor problemen bij het tellen van stemmen. Gezaghebbende Amerikaanse media hebben vanwege het rommelige verloop van de verkiezing nog geen winnaar uitgeroepen.

Hoewel in de staat relatief weinig delegates zijn te vergeven, is de voorverkiezing toch belangrijk. Een overwinning kan het profiel van een kandidaat versterken. De Democraten lopen zich inmiddels ook al warm voor de volgende voorverkiezing, die dinsdag in New Hampshire wordt gehouden.