Nieuws/Buitenland
2089680000
Buitenland

België dinsdag in nationale rouw voor slachtoffers watersnood: zeker 23 doden

Watersnood in het zwaargetroffen Verviers.

Watersnood in het zwaargetroffen Verviers.

LUIK - België kondigt voor dinsdag een dag van nationale rouw af voor de slachtoffers van de overstromingen. De nationale feestdag, een dag later, wordt veel soberder dan anders. De watersnood krijgt verder het stempel van nationale ramp, waardoor gedupeerden sommige schade vergoed kunnen krijgen.

Watersnood in het zwaargetroffen Verviers.

Watersnood in het zwaargetroffen Verviers.

De dag van nationale rouw „zal een moment zijn om stil te staan bij het grote menselijke verlies”, zegt premier Alexander De Croo. Er zijn door de watersnood minstens twintig doden gevallen, van wie er negen inmiddels zijn geïdentificeerd, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Nog eens twintig mensen worden nog vermist. De gouverneur van Luik sprak eerder al van 23 doden.

De vlaggen gaan dinsdag in België halfstok en er wordt een minuut stilte in acht genomen, kondigde De Croo aan op een persconferentie over de „ongeziene” overstromingen. De nationale feestdag een dag later wordt niet alleen minder feestelijk omdat veel mensen nog in moeilijkheden verkeren, maar ook omdat veel van het benodigde grote materieel nog in overstromingsgebieden wordt ingezet.

Om slachtoffers bij te staan wordt alles uit de kast getrokken, aldus de premier. Wat betreft materiële schade ziet het ernaar uit dat mensen bijvoorbeeld meegesleurde auto’s vergoed kunnen krijgen.