Nieuws/Buitenland
2090081086
Buitenland

’Cocaïne bakstenen’ blijven maar aanspoelen op Filipijnen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

QUEZON - Pakketjes cocaïne in de vorm van bakstenen blijven de afgelopen maanden maar aanspoelen op stranden aan de oostkust van de Filipijnen. De straatwaarde van de drugs loopt ondertussen op tot in de miljoenen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Zondag spoelden er zeven pakketjes aan in de buurt van Quezon. In mei troffen vissers nog 39 samengebonden drugspakketten aan, zo meldt BBC.

Volgens de politie moesten de drugs mogelijk naar Australië, waar er een grote vraag naar cocaïne is. Maar ook Sanho Tree, een onderzoeker die het drugsbeleid vanuit Amerika onder de loep neemt, heeft verschillende verklaringen. „Soms gooien speedboten goederen overboord als ze worden achtervolgd om zo het bewijsmateriaal te verliezen. Door de stroming zou het naar de Filipijnen kunnen drijven.”

Ook zou het kunnen dat de smokkelaars de pakketjes tijdens het transport zijn verloren. „Tijdens het vervoer worden de drugspakketten soms in netten onder water gedompeld. Het kan dan zijn dat de netten breken”, aldus Tree.

Afleiding

Volgens de Filipijnse drugspolitie is de ’drijvende cocaïne’ mogelijk een afleidingstechniek. „Terwijl alle regeringstroepen bezig zijn om de drijvende pakketjes terug te winnen, geloven wij dat dealers drugs als crystal meth verhandelen”, aldus generaal Aaron N. Aquino.