Nieuws/Binnenland
209058111
Binnenland

Werken van Toorop, Van Gogh en Mondriaan

Inbraak bij museum Singer Laren

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden.

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden.

LAREN - In allerijl worden twee glazen voordeuren van museum Singer in Laren vervangen voor tijdelijke houten versies. In de nacht van zondag op maandag werd er ingebroken in het museum aan de Oude Drift. Ondanks een buurtwacht, hebben omwonenden niets gehoord.

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden.

De politie doet onderzoek naar de inbraak en roept getuigen op zich te melden.

Zowel de politie als een woordvoerder van het museum wil niet zeggen wat er buit is gemaakt. Wel wordt er om 15.00 uur een persconferentie gegeven. De verwachting is dat daarin meer duidelijkheid wordt verschaft over een mogelijke kunstroof.

„Het zijn slimmeriken geweest”, zegt Mies Kamp (74). De vrouw woont pal tegenover het museum en is verbaasd dat ze niets meekreeg van de inbraak die volgens de politie om 03.15 uur werd gepleegd. „Met buren zit ik in een Whatsapp buurtwacht, maar zij en zij en die mensen daar”, wijst ze om zich heen naar andere villa’s: „Allemaal hebben ze niets gehoord. Helemaal niets.”

’Een groot splintergeheel’

Kamp zag museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm vanmorgen arriveren bij het museum. De recherche was toen al druk bezig met sporenonderzoek. „Er werden toen al glassplinters geveegd. Het was een groot splintergeheel”, verzucht de buurvrouw. „De Lorm keek héél erg somber, dus er zal wel echt iets missen.”

Een andere buurvrouw arriveerde zondagnacht met haar dochter van Schiphol na een verblijf op Bali. Om die reden was ze op het tijdstip van de inbraak nog wakker. „Maar ook ik heb niets gehoord”, zegt Amiek Krakers. „En ik hoor normaal zelfs fietsers langskomen.”

Het is niet de eerste keer dat er bij Singer Laren is ingebroken. In januari 2007 werden zeven bronzen beelden gestolen uit de tuin van het museum in Laren. Onder de beelden bevond zich een afgietsel van de beroemde Denker van Auguste Rodin. Dat beeld werd twee dagen later zwaar beschadigd teruggevonden.

Populair museum

Singer Laren is naast een theater ook een klein, maar populair museum in het Gooi. De kern van de collectie wordt gevormd door de privéverzameling van het echtpaar William en Anna Singer, die in het begin van de twintigste eeuw schilderijen verzamelden van Franse schilders uit de School van Barbizon, Amerikaanse kunstenaars met wie ze bevriend waren en lokale Gooise schilders die impressionistisch werk maakten.

Het museum dat in 1956 werd opgericht heeft die basiscollectie de afgelopen decennia weten uit te breiden met schilderijen van schilders uit de Haagse School en Amsterdamse Impressionisten, zoals Breitner en Isaac Israels. Ook werden er meer recent aankopen gedaan van modernistische schilders, zoals Bart van der Leck, Jan Sluijters, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Charley Toorop.

Directeur Jan Rudolph de Lorm poseert bij het werk Het Ontwaken van Jan Sluijters uit 1913 in Museum Singer Laren.

Directeur Jan Rudolph de Lorm poseert bij het werk Het Ontwaken van Jan Sluijters uit 1913 in Museum Singer Laren.

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm, die voorheen werkzaam was bij het Rijksmuseum, heeft bovendien diverse particuliere schenkingen weten te verkrijgen. Zo schonk de bekende kunsthandelaar Renée Smithuis in 2015 een belangrijke verzameling expressionistische schilderijen van schilders van de Bergense School (onder anderen Leo Gestel, Dirk Filarski en Else Berg) aan Singer Laren.

Twee jaar geleden maakte Els Blokker-Verwer, de weduwe van retail-ondernemer Jaap Blokker, bekend dat zij haar collectie aan het Singer Laren wilde schenken. Deze verzameling die zij samen met haar echtgenoot bijeenbracht, sluit goed aan bij de vaste collectie van het museum.

De familie Blokker was een groot liefhebber van het figuratieve werk van Jan Sluijters. Maar kocht ook kleurrijke werken van Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Kees Maks en Carel Willik. In totaal gaat het om meer dan 100 schilderijen en werken op papier, die samen miljoenen waard zijn.

Singer Laren is bezig een speciale nieuwe vleugel aan het gebouw toe te voegen waarin de zogenoemde Nardinc Collectie van Els Blokker straks alle ruimte krijgt. Het museum hoopt deze nieuwe afdeling aan het einde van dit jaar te kunnen openen.

Weet jij meer? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952