Nieuws/Binnenland
2091159294
Binnenland

Prinsjesdagdeal: lastenverlichting en nieuwe zorgbonus

De markt in Rotterdam. Mondkapjes dragen is verplicht.

De markt in Rotterdam. Mondkapjes dragen is verplicht.

Den Haag - Zorgmedewerkers krijgen geen loonsverhoging, maar kunnen volgend jaar wel weer op een ’coronabonus’ rekenen. De dreiging van een sneller afgebouwde hypotheekrenteaftrek is van tafel verdwenen in het coalitieoverleg over de begroting, burgers krijgen zelfs een kleine koopkrachtimpuls.

De markt in Rotterdam. Mondkapjes dragen is verplicht.

De markt in Rotterdam. Mondkapjes dragen is verplicht.

Volgens ingewijden willen de coalitiepartijen volgend jaar een bonus van 500 euro uit kunnen delen aan het zorgpersoneel. Dat krijgt dit jaar een eenmalige belastingvrije uitkering van 1000 euro voor het harde werk op de piek van de coronacrisis.

De coalitie negeert daarmee een oproep vanuit de oppositie om de salarissen van zorgmedewerkers te verhogen. De regeringspartijen willen daar niet aan en blokkeerden zelfs een stemming over een voorstel van PVV-leider Wilders daarover door het Kamergebouw te ontvluchten. In plaats van een loonsverhoging komen de coalitiepartijen nu met een nieuwe bonus. Daarnaast komt er een commissie die gaat kijken hoe de tijd die de zorg in papierwerk moet steken kan worden verkleind.

Hypotheekrenteaftrek

Het dreigende ’h-spook’, een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek, is weer van tafel verdwenen. Het onderwerp werd door D66 aangesneden, maar is voorlopig terzijde geschoven. De partij kondigde wel aan dat het onderwerp wel weer onderdeel zal worden van de campagne richting de verkiezingen volgend jaar.

Voor starters tussen 18 en 35 jaar is er goed nieuws. Jongeren die voor het eerst een huis kopen hoeven vanaf volgend jaar niet meer 2 procent overdrachtsbelasting te betalen. Voor wie een huis van 3 ton koopt, scheelt dat bijvoorbeeld 6000 euro. Het kabinet wil dat financieren door mensen die een huis kopen als beleggingsobject voortaan het hoge tarief overdrachtsbelasting te laten betalen. Dat gaat ook nog eens omhoog van 6 naar 8 procent.

De coalitie trekt ook nog geld uit voor een koopkrachtimpuls. De partijen willen het lage belastingtarief, dat loopt tot een inkomen van zo’n 68.500 euro per jaar, met ongeveer 1 procent verlagen. Daarnaast gaat de arbeidskorting en hoeven spaarders over een groter gedeelte van hun vermogen geen belasting te betalen. Die grens gaat omhoog van ruim 30.000 naar 50.000 euro. Stellen hoeven dan over het dubbele van dat bedrag, een ton, geen spaartaks te betalen.

Winstbelasting

De coalitie is het zoals verwacht eens geworden over het schrappen van de verlaging van winstbelasting voor bedrijven. In Den Haag klonk het al langer rond dat het in tijden van crisis, waarin mensen hun baan verliezen, geen pas zou geven om met een belastingverlaging te komen. Het tarief zou in het oorspronkelijke plan van 25 naar 21,7 procent gaan.

Daarom gaat er een streep door, maar alleen voor de taksverlaging van grotere bedrijven. Mkb’ers en ondernemers krijgen wel een belastingverlaging van 16,5 naar 15 procent. Dat tarief geldt nu voor winsten tot 200.000 euro, maar die grens wordt de komende jaren verhoogd naar 400.000 euro.

Het bedrijfsleven krijgt daarnaast een belastinghervorming te verwerken. De coalitie wil constructies waardoor bedrijven minder winstbelasting hoeven te betalen aanpakken.

Om de bedrijven te compenseren steekt het kabinet wel miljarden in een regeling waarin ondernemers een belastingaftrek krijgen als ze investeren. Dat gaat dan wel om investeringen die werkgelegenheid moeten opleveren. Het gaat wel om incidenteel geld, naar verluidt tot 2023, terwijl de verlaging van de winstbelasting structureel van tafel gaat.

Het is het tweede jaar op rij dat de taksverlaging voor bedrijven van tafel wordt geveegd. Vorig jaar was dat nog vanwege de onvrede van premier Rutte om het uitblijven van stevige loonsverhogingen van medewerkers, in de toen nog florerende economie.

Zzp’ers

De komende jaren gaat het mes ook veel steviger in de zelfstandigenaftrek, een fiscaal voordeel voor zzp’ers. Het kabinet maakte vorig jaar al plannen om die af te bouwen tot uiteindelijk 5000 euro in 2028. Maar de coalitie grijpt daar nu veel steviger in en gaat naar verluidt de aftrek in stappen verlagen naar 3200 euro.

De verlaging van de inkomstenbelasting en de hogere arbeidskorting moeten ervoor zorgen dat zzp’ers er onderaan de streep niet op achteruit gaan. Het snijden in de zelfstandigenaftrek is een maatregel die past in de hervorming van de arbeidsmarkt, waarbij de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en mensen in loondienst kleiner moeten worden.

Het pakket dat nu op tafel ligt is de uitkomst van een bijna 12 uur durend overleg tussen de coalitiepartijen, Rutte, minister Hoekstra en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) dat woensdag tot het begin van de nacht duurde. De coalitiepartijen zijn er wel uit, het kabinet overlegt donderdag verder over de begroting. Op Prinsjesdag, halverwege september, worden de maatregelen officieel bekendgemaakt.

Wie gaat er volgend jaar op vooruit en waar wordt er gekort? DFT-verslaggever Martin Visser analyseert de opvallende details uit de Prinsjesdag begroting in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.