Nieuws/Buitenland
2092302764
Buitenland

Denemarken wil asielzoekers buiten Europa gaan opvangen

KOPENHAGEN - Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt asielzoekers op te vangen buiten Europa. Denemarken zegt al te praten met meerdere landen waar dergelijke centra gevestigd kunnen worden.

Denemarken voerde al een streng asielbeleid en scherpt dat nu nog verder aan. Migranten die zich melden aan de grens, kunnen straks naar een locatie buiten Europa worden gevlogen. Als daar een asielaanvraag wordt goedgekeurd, krijgen ze het recht om in dat gastland te blijven. Een verblijf in Denemarken behoort dan nog steeds niet tot de mogelijkheden.

’Gastlanden’

Het is nog onduidelijk welke landen als ’gastland’ willen optreden. In Deense media worden onder meer Egypte, Eritrea en Ethiopië genoemd als mogelijke locaties. Internationale organisaties hebben kritiek geuit op het plan. Een hoge functionaris van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei te vrezen voor een domino-effect, waarbij ook andere Europese landen met dergelijke asielwetgeving komen.

Voorstanders van het plan hopen dat migratie verder wordt afgeremd. „Als je asiel aanvraagt in Denemarken, weet je dat je naar een land buiten Europa wordt gestuurd”, zei politicus Rasmus Stoklund, migratiewoordvoerder van de sociaaldemocratische regeringspartij. „Dus we hopen dat mensen stoppen met het aanvragen van asiel in Denemarken.”