Nieuws/Buitenland
2092999
Buitenland

Palestijnen willen zeeblokkade Gaza breken

Er wordt gebouwd aan de zeeblokkade.

Er wordt gebouwd aan de zeeblokkade.

GAZA - Palestijnen willen dinsdag bij wijze van protest met een schip de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken. Aan boord zijn onder anderen mensen die de afgelopen weken tijdens de confrontaties met het Israëlisch leger bij de grens gewond zijn geraakt.

Er wordt gebouwd aan de zeeblokkade.

Er wordt gebouwd aan de zeeblokkade.

De al-Hurija (de Vrijheid) zal om 9.30 uur de haven van Gaza verlaten, liet de organisatie maandag weten. Het nationaal comité ’Mars der Terugkeer’ bereidde de afgelopen tijd aan land tal van massademonstraties voor. Het maakte niet bekend waarheen de boot, met studenten en Palestijnen met een dubbel paspoort als overige opvarenden, koers zal zetten.

Israël stelde uit veiligheidsoverwegingen meer dan tien jaar geleden een blokkade in voor het kustgebied van Gaza. Ook Egypte werkte mee. Mede daardoor is het gebied volgens de Palestijnen momenteel „de grootste gevangenis ter wereld.” Acht jaar geleden enterde de Israëlische marine het solidariteitsschip Mavi Marmara met hulpgoederen voor Gaza, waardoor negen Turkse staatsburgers om het leven kwamen.