Nieuws/Buitenland
209301339
Buitenland

Verre planeet heeft de vorm van een rugbybal

PARIJS - In een ver stelsel staat een planeet die niet rond is, zoals de aarde, maar die de vorm van een rugbybal heeft. De planeet heeft die ongebruikelijke vorm hoogstwaarschijnlijk door de kracht van de ster waar hij omheen draait, melden de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de universiteit van Bern in Zwitserland.

De planeet heeft de wetenschappelijke naam WASP-103b. Hij is groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, en heeft waarschijnlijk ongeveer dezelfde samenstelling. WASP-103b draait om een ster die bijna twee keer zo groot is als onze zon en 200 graden warmer. De planeet staat zo dicht bij die ster, dat hij er in een minder dag omheen draait. De aarde doet iets meer dan 365 dagen en 6 uur over een baan rond de zon.

De planeet is in 2014 ontdekt met de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer. Zijn vreemde vorm is nu vastgesteld met een andere ruimtetelescoop, de Europese Cheops, die eind 2019 werd gelanceerd. Die satelliet is gebouwd om te zoeken naar planeten die rond andere sterren draaien, zogeheten exoplaneten.