Nieuws/Buitenland
2093101318
Buitenland

Onder meer bij Amerikaanse ambassade:

Raketten afgevuurd op Bagdad en militaire basis

Beelden van de aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Beelden van de aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

BAGDAD - Op verschillende plekken in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagavond raketten afgevuurd. Dat melden politiebronnen.

Beelden van de aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Beelden van de aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Een raket kwam neer in de buurt van de Amerikaanse ambassade in de zwaarbeveiligde groene zone waar veel overheidsgebouwen en buitenlandse missies staan. Een andere raket kwam terecht in de wijk Jadriyah. Daarbij raakten vijf mensen gewond.

Op zo'n 80 kilometer van Bagdad sloegen twee katjoesjaraketten in op de luchtmachtbasis Balad, waar zich ook Amerikaanse strijdkrachten bevinden. De raketten troffen opslagplaatsen op de basis. Veiligheidsfunctionarissen zeiden dat hierbij niemand gewond is geraakt. Volgens een andere bron hebben drie Iraakse militairen verwondingen opgelopen.

De luchtmachtbasis is meerdere malen het doelwit geweest van gewapende aanvallen. Vorig jaar werd het bijvoorbeeld aangevallen met mortiergranaten en in augustus kwamen twee mensen om het leven door een explosie bij een arsenaal in de buurt.

Eerste beelden

Het Iraakse leger heeft de raketaanvallen inmiddels bevestigd. Er zouden geen doden zijn gevallen. Op sociale media gaan beelden rond van de raketten. Die zijn nog niet geverifieerd.

Dood Qassem Soleimani

Wie achter de aanvallen zit, is niet bekend. Ze volgen op de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, de grote man achter de schermen in zijn thuisland, die in de regio allerlei groeperingen aanstuurde. Ook in Irak zijn meerdere aan Iran gelieerde milities actief.

Iran heeft gesteld Soleimani’s dood – vergelijkbaar met het hoofd van de CIA in de VS – te zullen wreken. Ook Irak is woest. Premier Adil Abdul-Mahdi heeft drie dagen van rouw afgekondigd om de dood van Soleimani.

Hezbollah: ’Blijf ver van Amerikaanse bases’

De Hezbollah-militie heeft zaterdag Iraakse veiligheidsmedewerkers opgeroepen niet in de buurt van Amerikaanse bases te blijven, zo melden tv-zenders aldaar. „Veiligheidsdiensten moeten op een afstand van niet minder dan duizend meter blijven vanaf zondagavond”, zo wordt de militie gequoot op al-Mayadeen.