Nieuws/Binnenland
2094046691
Binnenland

Burgemeester verbiedt demonstratie Pegida

Aanhangers van Pegida tijdens een demonstratie in Den Haag.

Aanhangers van Pegida tijdens een demonstratie in Den Haag.

EINDHOVEN - Pegida mag zaterdag niet demonstreren in Eindhoven. Burgemeester John Jorritsma heeft de betoging verboden. Dat maakte de gemeente Eindhoven vrijdagmiddag bekend.

Aanhangers van Pegida tijdens een demonstratie in Den Haag.

Aanhangers van Pegida tijdens een demonstratie in Den Haag.

De politie heeft sterke aanwijzingen dat er een tegendemonstratie wordt gepland waarbij geweld niet wordt geschuwd, aldus Jorritsma. Er zijn te weinig agenten in Oost-Brabant om ernstige wanordelijkheden het hoofd te bieden.

De politie kan de veiligheid in Eindhoven op zo'n korte termijn na de vergunningsaanvraag niet garanderen. Ook niet bij een massale inzet, aldus Jorritsma. Daarvoor zou de politie een maand voorbereidingstijd nodig hebben.

Op 26 mei leidde een demonstratie van zo'n twintig aanhangers van anti-islamorganisatie Pegida "tegen de islamisering'' tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Daarbij kwam het tot een confrontatie met zo'n driehonderd tegendemonstranten. Jorritsma vreest een herhaling of erger, en ziet dan ook geen mogelijkheden om de demonstratie toe te staan.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zei eerder deze week het geen goed argument te vinden dat een demonstratie wordt verboden omdat die uit de hand kan lopen. De burgemeester schaadt daarmee het grondrecht op demonstratie, aldus Van Zutphen.

Inmiddels heeft Pegida drie nieuwe data (11, 12 en 13 juni) voor demonstraties aangevraagd. "De mogelijkheden daarvoor worden op dit moment met hen besproken", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Pegida reageert verontwaardigd. "En nu, Openbaar Ministerie? Betekent dit dat de Nederlandse rechtstaat opnieuw na 1940 capituleert, nu voor de fascistische islam", aldus Pegida op Facebook.