Nieuws
2094718251
Nieuws

Nikkei eindigt met stevige plus

TOKIO (AFN) - De aandelenbeurs in Japan is donderdag met een stevige plus geëindigd. Beleggers trokken zich op aan de flinke koerswinsten op Wall Street, waar de stemming werd gesteund door de hoop dat de Amerikaanse president Donald Trump toch bereid lijkt te zijn om een extra crisissteunpakket ter waarde van 1200 miljard dollar te ondertekenen. Eerder verklaarde Trump nog te stoppen met de onderhandelingen met de Democraten over een omvangrijk steunpakket voor de Amerikaanse economie.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging met een winst van 1 procent de dag uit op 23.647,07 punten. Vooral de Japanse chipbedrijven waren in trek in navolging van de forse koerswinsten onder Amerikaanse branchegenoten. Chiptester Advantest won 5,4 procent en chip- en schermenmaker Screen Holdings dikte 8,3 procent aan. ANA Holdings zakte 1,7 procent. De door de coronacrisis getroffen luchtvaartmaatschappij overlegt met de vakbonden over een vrijwillig vertrek van werknemers en een verlaging van de salarissen.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,7 procent in de min. SMIC verloor 1,9 procent. Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings overweegt de kredietrating voor de Chinese chipmaker te verlagen vanwege de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf. De Kospi in Seoul won 0,5 procent. Samsung klom 0,2 procent. De Zuid-Koreaanse technologiegigant verwacht dat de winst in het afgelopen kwartaal met 58 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In Sydney kreeg de All Ordinaries er 1,1 procent bij en in Shanghai hadden beleggers nog een vrije dag.