Nieuws/Binnenland
2094790566
Binnenland

Politie: er was geen dreiging op Utrecht CS

De Dienst Speciale Interventies (DSI) bij een ontruimd Utrecht Centraal.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) bij een ontruimd Utrecht Centraal.

UTRECHT - Uit onderzoek van de politie blijkt dat er dinsdagavond op het centraal station van Utrecht geen sprake van dreiging is geweest. De twee gearresteerde mannen zijn weer vrij. Zij bleken niets te hebben gedaan en krijgen nazorg van de politie.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) bij een ontruimd Utrecht Centraal.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) bij een ontruimd Utrecht Centraal.

Een van hen vertelt bij RTL Nieuws wat hem overkwam. Rowdy Pownall (56) is manager van een kledingwinkel en wilde zoals elke werkdag met de trein naar Den Haag. Maar dinsdagavond vertrok de trein niet. Hij stapte uit en stapte in een andere trein naar Den Haag. „Overal zag ik agenten en het licht in onze trein ging uit”, zegt Pownall. Een arrestatieteam doorzocht de trein en hield Pownall aan.

„Een agent begon tegen me te schreeuwen: zitten jij, handen op je hoofd. Ik dacht dat ik in een foute film beland was. Ik werd in de boeien geslagen en kreeg zelfs een mitrailleur tegen m’n kop.” Uiteindelijk kwam laat op de avond een hoofdofficier zijn cel in om hem te vertellen dat hij mocht gaan. „Ze vertelde me dat er een fout was gemaakt en ze boden excuses aan”, zegt hij. „Daarna hebben ze me naar Den Haag gebracht, als een soort goedmakertje”, meldde hij RTL Nieuws.

’Groot alarm’

Uit onderzoek van de recherche, de inzet van specialisten en uit de verhalen van getuigen blijkt dat er eigenlijk niets aan de hand is geweest, zo meldt de politie woensdag. Dinsdagavond werd rond 19.00 uur groot alarm geslagen nadat er een melding was binnengekomen dat iemand in een trein „iets verdachts of zorgelijks” zou hebben geroepen.

Om geen risico te nemen, werd het station onmiddellijk ontruimd en afgezet. Al het treinverkeer werd stilgelegd. Hulpdiensten rukten massaal uit. Ook een speciale, zwaarbewapende eenheid van de politie kwam ter plaatse.

Ruim een uur later werd het station weer vrijgegeven. De politie had toen twee personen gearresteerd. Al snel liet zij weten geen wapens of explosieven te hebben gevonden. De melding is verder onderzocht. Een woordvoerder kan woensdag niet op de details van het onderzoek ingaan.

Nederland staat op scherp na een nieuwe reeks terroristische aanslagen. Maandagavond vond in Wenen dodelijk geweld plaats. Ook Frankrijk was onlangs opnieuw doelwit van terreur.