Nieuws/Binnenland
2095339368
Binnenland

Burgemeester verbiedt opnames film over IRA-aanslag Roermond

Burgemeester Rianne Donders staat de pers te woord. Archieffoto.

Burgemeester Rianne Donders staat de pers te woord. Archieffoto.

ROERMOND - Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft opnames verboden van een film over een terroristische aanslag door het Ierse Republikeinse Leger (IRA), die op 27 mei 1990 in Roermond plaatsvond. Donders wil niet dat op de Markt in Roermond opnames gemaakt worden vanwege de coronamaatregelen. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigde vrijdagavond berichtgeving hierover in regionale media.

Burgemeester Rianne Donders staat de pers te woord. Archieffoto.

Burgemeester Rianne Donders staat de pers te woord. Archieffoto.

De opnames op de Markt zouden volgende week plaatsvinden en vier dagen duren. Zo’n zeventig mensen zouden bij deze opnames betrokken zijn. De productiemaatschappij spande vrijdag vergeefs een kort geding aan tegen de gemeente.

De burgemeester vreest dat bij de opnames te veel mensen betrokken zijn en dat is in strijd met de coronaregels. Bovendien is ze bang dat de opnames veel volk naar de Markt trekken, en ook dat wil ze vermijden.

Vergisaanslag

Een moordcommando van de IRA nam in mei 1990 op de Markt in Roermond vier Australische toeristen onder vuur. Twee toeristen kwamen daarbij om het leven. De IRA-leden dachten dat ze een groep Engelsen beschoten, omdat de vier in een auto met Brits kenteken reden.

De film wordt gemaakt door productiemaatschappij Pupkin uit Amsterdam. Het is de bedoeling dat de vierdelige serie onder de naam ’The Spectacular’ volgend jaar wordt uitgezonden door de VPRO. Op de Facebookpagina van Pupkin staat een uitleg over de plot van de serie: „Een conspiracy thriller over de internationale jacht op de IRA eind jaren ’80. Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal over een speciaal team van rechercheurs dat jaagt op een onzichtbare terreurcel die een aanslag in Nederland wil plegen.”

Alternatief

Volgens Dagblad de Limburger gaat de Amsterdamse productiemaatschappij nu op zoek naar een locatie elders in het land, omdat de opnames geen uitstel dulden. Er doen veel Ierse acteurs aan mee die binnenkort terug naar huis moeten.