Nieuws/Buitenland
2095498916
Buitenland

Aartsbisschop woedend om pikante video in kathedraal van Toledo: ’Diepe belediging van God’

Screenshot van de gewraakte beelden in de oude Spaanse kathedraal.

Screenshot van de gewraakte beelden in de oude Spaanse kathedraal.

TOLEDO - De aartsbisschop van Toledo is boos en ontdaan nu blijkt dat een Spaanse rapper een pikante videoclip heeft opgenomen in de beroemde kathedraal van Toledo. De rapper had echter toestemming gekregen om beelden te schieten in het markante godshuis. De beelden roepen gemengde reacties op, ook onder gelovigen. „De video gebruikt weliswaar een provocerende beeldtaal, maar tast het geloof niet aan.”

Screenshot van de gewraakte beelden in de oude Spaanse kathedraal.

Screenshot van de gewraakte beelden in de oude Spaanse kathedraal.

Voor de videoclip van zijn nummer Ateo (atheïst, red.) trok de Spaanse rapper C Tangana naar de dertiende-eeuwse kathedraal van Toledo. Op de beelden is te zien hoe hij daar op sensuele wijze danst met de Argentijnse zangeres Nathy Peluso.

Na het verschijnen van de video deze week barstte een storm van kritiek los. Hoe kan het dat zo’n pikante video op die locatie werd opgenomen? Op sociale media vragen katholieken om de kathedraal in ere te herstellen, zo schrijft dagblad El Mundo. Priester Feliz Bartolomé vindt dat de video God diep beledigt en de waardigheid van de kerk aantast.

Begrip

De deken van de kathedraal, Juan Miguel Ferrer Grenesche, verdedigt de opname. Volgens hem vertelt het nummer het verhaal van een bekering door menselijke liefde. „Ik was een atheïst, maar nu geloof ik, want een wonder als jij moet uit de hemel komen”, zo citeert hij uit de tekst.

„De video gebruikt weliswaar een provocerende beeldtaal, maar tast het geloof niet aan”, stelt hij. De bedoeling was om in dialoog met de hedendaagse cultuur te gaan en zo misschien ook jongeren opnieuw warm te maken voor de kerk. „Het spijt ons dat sommigen daardoor van streek zijn. Aan wie we gekwetst hebben, vragen we vergiffenis.”

’Dit nooit weer’

De aartsbisschop van Toledo is minder toegeeflijk. Hij betreurt wat er gebeurd is en was niet op de hoogte. „We vragen vergeving aan de gelovigen die zich terecht gekwetst voelen door dit ongepaste gebruik van een heilige plaats.”

Het aartsbisdom gaat de procedures herbekijken „opdat zoiets nooit meer kan gebeuren.” De kathedraal werd tussen 1227 en 1493 gebouwd op de plaats van een voormalige moskee.