Nieuws/Buitenland
2096253825
Buitenland

Iran vervolgt Franse toerist voor spionage na vlucht met drone

Een quadrocopter ter illustratie.

Een quadrocopter ter illustratie.

TEHERAN - Iran vervolgt een opgepakte Franse toerist voor spionage en propaganda. De 35-jarige Benjamin Briere riskeert een lange gevangenisstraf, zegt zijn advocaat.

Een quadrocopter ter illustratie.

Een quadrocopter ter illustratie.

De Iraanse autoriteiten arresteerden de Fransman ongeveer tien maanden geleden. Dat gebeurde volgens zijn raadsman nadat hij een drone had laten vliegen in woestijngebied in de buurt van de grens met Turkmenistan.

De aanklacht voor propaganda hangt volgens de advocaat samen met een bericht op sociale media. Daar zou de toerist hebben geschreven dat Iran het dragen van een hoofddoek verplicht heeft gesteld. Briere zit vast in een gevangenis in de miljoenenstad Mashhad. Hij heeft volgens zijn advocaat contact met de ambassade van zijn land.

Vaker arrestaties van buitenlanders in Iran

Iran arresteert vaker buitenlanders op verdenking van dergelijke strafbare feiten. De Iraans-Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe wordt momenteel ook vervolgd voor propaganda tegen het systeem. Daar zou ze zich schuldig aan hebben gemaakt tijdens een demonstratie voor de Iraanse ambassade in Londen in 2009.

Critici hebben de islamitische republiek verweten buitenlanders of mensen met een dubbele nationaliteit op te pakken om politieke redenen. De echtgenoot van Zaghari-Ratcliffe zegt dat zijn vrouw wordt gebruikt als „onderhandelingstroef.” De vrouw heeft al jaren in een Iraanse cel gezeten vanwege andere beschuldigingen.