Nieuws/Binnenland
2097288348
Binnenland

Eitjes Aziatische tijgermug gevonden op Brabantse parkeerplaats

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op een parkeerplaats in het Brabantse Zevenbergschen Hoek eitjes van de Aziatische tijgermug aangetroffen. Deze mug kan gevaarlijke ziektes zoals dengue (knokkelkoorts) overdragen. De NVWA vermoedt dat de muggen zijn meegekomen met vracht- of vakantieverkeer uit zuidelijke landen.

De NVWA-inspecteurs onderzoeken geregeld parkeerplaatsen op de aanwezigheid van tijgermuggen of -eitjes omdat die regelmatig als ongewenste gast meereizen op bijvoorbeeld een auto of caravan. Tijdens een van die inspecties zijn de eitjes op de parkeerplek in Zevenbergschen Hoek gevonden.

De inspecteurs van de NVWA beginnen direct met bestrijden. De bestrijding bestaat uit een combinatie van het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen en het lokken van volwassen muggen door gebruik te maken van speciale vallen. Als het verwijderen van broedplaatsen niet mogelijk is, wordt gebruikt gemaakt van biologische korrels, waar alleen de larven van steekmuggen van doodgaan.