Nieuws/Buitenland
2098310264
Buitenland

Mensen uit puin gehaald

Zware aardbeving in Kroatië, Rode Kruis spreekt van ’zeer ernstige situatie’

Schade in de stad Sisak.

Schade in de stad Sisak.

ZAGREB - Update - Bij de zware aardbeving (6.4) in Kroatië is een 12-jarige meisje om het leven gekomen. Vier anderen hebben de aardbeving ook niet overleefd. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. Het epicentrum van de beving lag enkele tientallen kilometers ten zuiden van Zagreb. Het Kroatische Rode Kruis spreekt van een zeer ernstige situatie.

Schade in de stad Sisak.

Schade in de stad Sisak.

Op sociale media zijn beelden te zien van ingestorte daken in de stad Petrinja, dat het zwaarste getroffen lijkt. De stad zit volgens lokale media zonder water en stroom.

Op tv-beelden was te zien dat in Petrinja een man en kind uit het puin werden gehaald, mogelijk is dat kind later overleden. Vanuit meerdere plaatsen verschijnen beelden online van ingestorte daken. In Zagreb renden mensen in paniek hun huizen uit, de straat op.

Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken roept mensen op om buiten te blijven en de kalmte te bewaren. Die oproep om naar buiten te gaan geldt in het bijzonder voor mensen die wonen in beschadigde gebouwen.

Tot Duitsland en Italië

Lokale media melden dat de hoofdstad Zagreb grotendeels zonder elektriciteit zat na de beving. De ziekenhuizen werden geëvacueerd. De politie roept mensen op om alleen in noodgevallen nog in de auto te stappen.

De aardbeving zou in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. Na de beving werd nog een kleinere gevoeld van ongeveer een halve minuut.

Bekijk de eerste beelden:

Geen Nederlandse malaise

Bij de Nederlandse ambassade in Zagreb zijn nog geen hulpverzoeken van Nederlanders binnengekomen naar aanleiding van de aardbeving in Kroatië dinsdag, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft contact gehad met ambassadeur Hendrik Jan Voskamp. Voor zover nu bij de ambassade bekend is, zijn er geen Nederlanders gewond geraakt of omgekomen als gevolg van de zware beving.

Ook zou het ambassadegebouw in Zagreb onbeschadigd uit de aardbeving zijn gekomen, aldus de woordvoerder. De ambassade en het ministerie houden de situatie in de gaten, zegt zij. Nederlanders die in de problemen zijn gekomen, kunnen zich tot de ambassade richten via het callcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bijvoorbeeld voor financiële bemiddeling.

Maandag ook al

Kroatië werd maandagochtend ook opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.2. Ook daarbij was het epicentrum zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. Toen werden aanvankelijk geen schade of gewonden gemeld.

In maart was in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden.

Een Kroatische tv-zender doet live verslag na de zware aardbeving.

Een Kroatische tv-zender doet live verslag na de zware aardbeving.

In het naburige Slovenië is dinsdag een kerncentrale preventief buiten werking gesteld vanwege de aardbeving.

Tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952